Снимка: Архив Булфото

Военният министър Николай Ненчев нарече "истерия" и "разминаване" напрежението, породено около очакваното пристигане на до 14 американски танка у нас и неговата реакция по случая. Той беше изслушан днес от депутатите от комисията по отбрана в парламента. Министърът обясни, че не чувства в себе си вина за напрежението.  

То назря след като Америка обяви, че ще разположи танкове в 6 държави от Европа, сред които и България. Тогава министерството на Ненчев обяви официално, че такова искане не е отправено към България.  

Още по темата

Днес Ненчев обясни, че въпросът към ведомството му бил ще бъдат ли разполагани US-танкове за постоянно у нас. "На този въпрос отговорих, че такова искане не е постъпвало и до момента няма", каза той.  

Министърът обясни и че винаги се е стремял към пълна прозрачност и ще продължи да го прави. "Надявам се, че след днешното заседание още по-ясно и тясно ще съгласуваме всяка позиция, за да няма разминаване и истерия. Защото наистина се създаде едно усещане от страна на обществото, че нещо особено се случва, но повярвайте ми, че не намирам особена вина в себе си", каза Ненчев.  

Министърът каза и че няма съмнение, че е уведомен за всички танкове преди те да пристигнат в България. Той отново обясни, че пристигането на американската техника е част от съвместни дейности, които са планирани до края на годината.  

Междувременно депутатът от ГЕРБ Валентин Радев обясни, че от изслушването на Ненчев станало ясно, че той още през февруари е уведомил с писмо шефката на парламента Цецка Цачева за предстоящото пристигане на танковете. "Те /б.р.-Министерство на отбраната/ са ги знаели, но министърът, когато е отговарял, не е могъл да знае дали това е изпълнено", каза Радев и допълни: "Нашата забележка беше да има по-голям синхрон и да се обяснява недвусмислено, да покаже документ, ако трябва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase