Снимка: Булфото

Голяма част от криминалните действия на български граждани се базират на лошата икономическа перспектива, така че проблемът е социален. Проблемът е и политически, защото много политици в България използват по абсолютно безотговорен начин езика на омразата. Това каза президентът Росен Плевнелиев, предаде "Фокус".

По думите му, те са готови да запалят килимчето и да подклаждат агресия и напрежение и не са готови да жертват собствената си политическа идентичност на нисшови играчи в една или друга сфера на българската политика в интерес на сигурността и спокойствието.

"Много често виждаме политици, които не подкрепят еднозначно институциите в тяхното желание да наложат ред. Този политически проблем е трупан в продължение на много години", заяви Плевнелиев. Според него обаче, проблемът е преди всичко институционален.

Още по темата

"Всичко в тази държава зависи от това институциите да могат да гарантират спазването на правилата от всички. Искаме солидарност, но тя означава да бъдем безкомпромисни, когато правилата се нарушават. Солидарността означава, институциите да гарантират с ясни действия в подкрепа на законността", каза още Росен Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че проблемите с незаконното строителство и неизпълнените обещания към различните общности е трупан с години.

"Всичко това води до тези резултати. Нека да се променим, а промяната започва от това да дадем пълна свобода на институциите и прокуратурата да се намеси срещу тези политици, които използват езика на омразата, и МВР и дори Държавната агенция за строителен контрол. Всеки на мястото си в подкрепа на законността. Когато гражданите видят, че правилата важат за всички, тогава и всички ще спазват правилата", коментира президентът Росен Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase