Петър Москов. Снимка: Булфото, архив

Министърът на здравеопазването Петър Москов е подписал късно снощи заповед за понижаване на нивото на компетенност на Отделението по неонатология на болница "Софиямед", съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Още по темата

Това означава, че  болницата ще бъде с по-ограничени възможности в грижата за родилки и новородени, заради което пък ще намалее и финансирането й от НЗОК.

Основно ще обслужва бременни с нисък риск и ще осъществява рутинни грижи за новородените деца, а при усложнения ще трябва да ги транспортира до други болници с второ или трето ниво на компетентност, с които има уговорка.

Заповедта е подписана след приключили проверки, включително и от страна на Столичната регионална здравна инспекция, след като стана ясно, че акушерката Емилия Ковачева е била Никол, когато бебето е било в отделението.

Изпълнителна агенция "Медицински одит" установи след проверка миналата седмица поредица нарушения в лечебното заведение и препоръча на Москов да намали нивото на компетентност от второ на първо, което вече е факт.

Проверката показа, че броят на персонала в неонатологията е недостатъчен, за да бъде на второ ниво на компетентност.

Одиторите са установили редица пропуски в лечебно-диагностичния процес на новородената Никол, която беше бита от акушерката. На 18 април бебето беше транспортирано в друга болница, тъй като е била констатирана анемия, която не се повлиява от кръвопреливане.

В документите на новороденото липсва информация за проследяване на обективното състояние на детето от дежурния лекар в "Софиямед" за времето от 8.30 до 19.30 ч. на 18 април, с изключение на описание за направено кръвопреливане, се посочва в доклада.

Акушерката, която бе заснета чрез видеокамери да нанася побой над новороденото, работи по трудов договор и договор за извършване на работа чрез личен труд, но вторият е подписан едностранно - само от страна на възложителя.

Работните й смени от по 24 часа са включвали 12 часа по основен трудов договор и 12 часа по другия договор, но са констатирани и 24-часови дежурства само по основния договор. По време на дежурството на Ковачева е трябвало да има и дежурен лекар.

За раждането на бебето, което се е случило на 14 април с цезарово сечение, също са установени нарушения. Не е измерена плацентата на майката, с което не са спазени изискванията на медицински стандарт "Акушерство и гинекология", а попълнената "Декларация за информирано съгласие на пациент" от майката не съответства на държавния образец.

След раждането на бебето не са назначени задължителни изследвания и взимане на кръв, включително скрининг за фенилкетонурия, хипотиреоидизъм и вродена надбъбречнокорова хиперплазия, съгласно задължителните изисквания на медицински стандарт "Неонатология".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase