Снимка: архив, Булфото

Новият единен орган за борба с корупцията ще обединява Комисията за конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (т.нар. БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което проверява имуществените декларации на политиците.

Това съобщи вицепремиерът Меглена Кунева, която беше определена и като национален координатор по антикорупционните политики, пред Народното събрание по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата Слави Бинев (ПФ).

Припомняме, че правителството реши да се съобрази с препоръките от последния мониторингов доклад на Европейската комисия (ЕК), в който Брюксел поиска един орган да се занимава с корупцията. Създаването му беше заложено в актуализираната стратегия за превенция и противодействие на корупцията за периода 2015 – 2020 г.

В началото на април кабинетът прие стратегията, като започна да функционира и специално звено за разследване на престъпления по „високите етажи“ на властта, в което участват Прокуратурата, ДАНС и МВР.

Новият единен орган се очаква да започне да функционира ефективно от догодина, като в бюджет 2016 трябва да залегне и финансирането за него.

Работната група, която трябваше да напише специален закон за новия орган, е приключила работата си и предстои проектозаконът да бъде публикуван за обществено обсъждане, обясни Кунева.

Вицепремиерът допълни, че ще се ползват бюджетните и кадровите ресурси на трите звена, предвидени за обединяване. Предстои да се направи финансовата обосновка за новия антикорупционен орган, допълни тя.

В новото звено ще продължат да работят специалистите от сега съществуващите, но при условие, че преминат съответните проверки за почтеност, каза още Меглена Кунева. Що се отнася до вида му, тя обясни, че е препоръчала да се конституира орган с ясна йерархия с цел по-ясно определяне на отговорността.

Според нея вече имаме достатъчно лош опит с нерегламентирано влиянии върху различни комисии, а с новия орган това ще се избегне, включително и с контрола на Народното събрание и периодичните проверки на почтеността на служителите, които ще се правят.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase