Снимка: Reuters

629 кандидати за юристи са допуснати до писмения изпит за нови нотариуси, който се провежда в зала "Арена Армеец" в София, съобщи bTV.

Министерството на правосъдието, което организира конкурса, така и не обяви публично състава на конкурсната комисия. В събота комисията е съставила три различни варианта на казуси от практическата нотариална дейност.

Вакантни места за нови нотариуси са 111. Нови нотариални кантори няма да се отварят в София, Варна и Несебър, а в Бургас и Пловдив местата за нови нотариуси са съответно две и три.

Причината за изключването на София, Варна и Несебър от конкурса е надвишеният лимит, според който на всеки 10 000 жители трябва да има по един нотариус. Конкурс няма да се провежда и за съдебен район Монтана, където нотариална практика развива бившата депутатка от ГЕРБ Искра Фидосова.

Според конкурсната процедура до устен изпит ще се допускат юристите издържали писмения изпит с оценка над добър (4). Писменият изпит е с продължителност от три астрономически часа.

Министерството на правосъдието мотивира провеждането на първия от повече от пет години конкурс за нови нотариуси с необходимостта "да се гарантира на гражданите равен достъп до правосъдие, да се създадат подходящи условия за предоставяне на нотариални услуги и да се предотврати нелоялната конкуренция при осъществяване на нотариалната дейност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase