Снимка: архив, Булфото

Ромските деца са част от богатството на етноса, а той е древна човешка култура. Преднамерената дискриминация към тях пък е язва в обществото, обяви от парламентарната трибуна депутатът-ром от ДПС Александър Методиев, по-известен като Бат Сали.

В разгара на антиромските протести и ответни шествия от страна на етноса, той направи декларация по повод международния ден на ромите - 8 април.

Още по темата

Методиев изброи проблемите на ромите. "Те се сблъскват с липсата на качествено и елементарно образование, а ромските деца са част от богатството на този етнос и надеждата за по-добър живот и светло бъдеще", каза депутатът. Той изброи и липсата на здравеопазване, а безработицата сред ромите определи като причина за незадоволителния им жизнен стандарт.

"Преднамерената дискриминация на база предразсъдъци е сериозна язва в българското общество. Надигащият се напоследък глас на омразата и отказът на проява на елементарна толерантност към древна човешка култура като ромската са много демотивиращи фактори за интеграцията на ромите", каза още депутатът.

Той призова на този ден да се признае, че расизмът, ксенофобията и омразата нямат никакво място в демократичния свят. Напомняйки ромите, жертви на Холокоста, Бат Сали обяви: "Това е денят, в който трябва да склоним глава всички, независимо от цвета на кожата и да приемем доброто човешко отношение помежду си, защото то е дар от всевишния за всички нас, които живеем и творим на тази планета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase