Снимка: МВнР
fallback

Според външния министър Даниел Митов, ако изобщо се реализира проекта "Турски поток", България трябва да бъде част от разпределението на газа, който ще минава по трасето.

Коментарът му идва след срещата в Будапеща на външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Унгария за консолидиране на позициите по доставките на газ, където е била обсъдена и възможността за присъединяване и на Австрия. На нея обаче българският министър не присъства.

Митов призна, че събраният формат е право на хората, които са организирали срещата.

"Това са си суверенни държави, които са в правото да организират каквито си искат срещи и да канят, когото си пожелаят. България не е получавала такава покана. Самата декларация и проведената среща е само заявка за политически намерения“, коментира той.

Според него не могат да се правят изводи, че след тази среща ще се случи нещо реално.

"България в началото на февруари организира среща по нашата идея за газов хъб, на която определени държави и комисари бяха поканени, а други не бяха", припомни той.

Той посочи, че в момента с обсъждането на идеи за Енергийния съюз, за ЕС съществуват много проекти и идеи, които понякога се конкурират по между си.

"Нашата позиция обаче е, че Европейския енергиен съюз трябва на първо място да се грижи за икономическите интереси на държавите-членки. Във вчерашния формат в Будапеща практически голяма част от присъстващите бяха от държави, които не са членки на ЕС", каза още Даниел Митов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 9 години

Vie ne biahte v South Stream, che beshe za Bulgaria, sega v Turcia gledate. Tupa napast sa politicite

18

Ганчо

преди 9 години

Г-н Министър нас ни задраскаха от какъвто и да е проект за доставка и транспортиране на газ много отдавна. Ние сме аутсайдери и никой не го интересува за нас. Това е тъжната истина. Когато се изпусне питомното, много трудно е да се хване дивото.

17

ТОДОР ХРИСТОВ

преди 9 години

КОЙ ГО БРЪСНЕ митов за слива че и да го канят някъде? Няма някъде по белият свят да не разбраха какви пародии са на власт в последният 1/4 век във БЪЛГАРИЯ и вече предизвикват само отврат и иронични усмивки нашите псевдополитици когато си покажат носа навън!

fallback