Кольо Колев при представянето на данните на "Медиана". Снимка БТА

Оценката на обществото за първите сто дни на кабинета е среден 3.32 по шестобалната система. Това показват данни от национално представително проучване на "Медиана", направено между 21 февруари и 1 март сред 998 души, представено от Кольо Колев.

Според електоралните нагласи при нови избори днес бихме имали отново шарен парламент. ГЕРБ би получил 22.8 на сто, БСП лява България - 16.9 на сто, ДПС - 9.3 процента, ПФ - 5.4 на сто, "Атака" - 4.4 на сто, РБ - 3.2 процента, АБВ - 2.7 на сто. ПФ и "Атака" отбелязват леко покачване, а при Реформаторите се забелязва известен спад, отчитат от "Медиана".

Общият скептицизъм и негативизъм по отношение на настоящата власт не водят обаче след себе си желание за нови предсрочни избори - 17 на сто смятат, че е добре да има предсрочен вот в близките месеци, докато 55 на сто са на обратното мнение, отбеляза Колев.

Според него причините са, от една страна, общото недоверие към политиците и политическото въобще и умората, а от друга - липсата на ясна политическа алтернатива.

Колев коментира, че промяната на политическата власт не е променила дълбокия песимизъм по отношение на бъдещето на страната. Според данните на "Медиана" оптимистите по отношение  на бъдещето на страната са 12 на сто, а песимистите са близо четири пъти повече - 44 процента.

За първи път от последните пет редовни правителства наблюдаваме такова високо ниво на песимизъм и негативизъм по отношение на управлението в началото на неговата работа, каза социологът, цитиран от БТА.

Проучването показва, че за 24 на сто от анкетираните новото правителство "вдъхва доверие", докато 52 на сто смятат, че то по-скоро разочарова. 19 на сто вярват, че това правителство ще успее да подобри положението в страната, 33 на сто смятат, че ще го влоши, а 35 на сто - че нито ще го подобри, нито ще го влоши.

Колев отбеляза различни причини за тези обществени нагласи. Като основна той посочи икономическата криза, изправила много домакинства пред сериозни трудности. Според данните 59 на сто от хората икономисват от дрехи и обувки, а 21 на сто са спрели да ги купуват, 55 на сто отговарят, че икономисват от храна. 44 на сто смятат, че ще се наложи да свият разходите още през следващите два три месеца, а един процент планират да "се поотпуснат малко", отбеляза социологът.

Според него върху кризата се наслагват и политически фактори - загубата на "Южен поток", външния дълг, събитията в Украйна и позицията на България по тях. Дебатите и гласуването по външния дълг са дали сериозно отражение върху данните за доверието в правителството и общите нагласи по отношение на бъдещето - 11 на сто одобряват взимането на този заем, а 62 на сто са против.

Според Колев образът на Русия като агресор, а САЩ и НАТО като радетели на мира, справедливостта и демокрацията не издържа критиката на общественото мнение. Отговорността за събитията в Украйна се открива в много по-голяма степен в САЩ, отколкото в Русия - без последната да е оневинена изцяло, смята социологът.

Съответно нагнетяването на напрежение в отношенията с Русия засилва анти НАТО настроенията, посочи Колев. Според 33 на сто при евентуален конфликт НАТО-Русия България трябва да напусне блока, а според 9 на сто - че страната ни трябва да остане в алианса. За бази на НАТО в страната се обявяват 14 на сто, против са 52 процента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase