Снимка: Булфото, архив

КНСБ изразява своето дълбоко възмущение от факта, че българското правителство одобрява нормативни актове от обхвата на тристранното сътрудничество, без да е потърсило консултация със социалните партньори, съобщиха от синдиката.

Още по темата
Министерски съвет одобри днес промени в Закона за здравното осигуряване, с които държавата дава срок само от шест месеца на здравно неосигурените да платят дължимите вноски за три години, за да се върнат в системата. Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права на практика ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване, а не както е според сегашните законови норми - само за три години.

Според синдиката, този закон е осигурителен, а неговият предмет попада в кръга на т.нар. жизнено равнище.

Предвид тези две основания, одобреният от МС днес законопроект е следвало предварително да бъде обект на съгласуване и сътрудничество в Националния съвет за тристранно сътрудничество, заявяват от КНСБ.

От синдиката очакват отговор защо това не се е случило и настояват вицепремиерът и министър на труда и социалната политика и председател на НСТС Ивайло Калфин незабавно да организира обсъждане на законопроекта в НСТС.

Ако това не се случи, от КНСБ очакват законопроектът да бъде върнат за становище от НСТС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase