Снимка: архив, Ройтерс

От следващата година купувачите на автомобили ще ги регистрират само в КАТ и няма да се налага да ходят и в общината, както е в момента. Това съобщи шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която обобщи промените в данъчните закони, приети от депутатите през последните дни.

Още по темата
С едно от измененията се прави промяна в Закона за местните данъци и такси. След нея вече КАТ ще се свързва с местните администрации, които да определят данъка на закупения автомобил и да информират купувача за него.

Друга важна промяна в данъчното законодателство, приета от депутатите, е възможността годишните данъчни декларации да се подават по интернет, без да е нужен електронен подпис. Подаването ще става с помощта на персонален идентификационен код (ПИК), който всеки ще може да вземе от данъчните служби.

С ПИК ще могат да се подават и декларации за местни данъци и такси към общините.

С промените в данъчните закони депутатите дадоха възможност на хората на граждански договори сами да избират дали през четвъртото тримесечие работодателят да им удържа авансово данък върху доходите.

Измененията удрят депутатите. Техните допълнителни пари към заплатите за офиси и секретарки вече ще се облагат с 10%. Те ще бъдат внасяни от Народното събрание в държавния бюджет.

Менда Стоянова припомни и че "данък лихва" остава 8 процента, но се въвеждат две допълнителни данъчни преференции за работещи родители. За деца с увреждания данъчното облекчение за родителите ще е 200 лева.

Беше премахнат и необлагаемият праг от 340 лева, защото беше несправедлив, каза още шефката на бюджетната комисия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase