Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев поиска комунистическият режим да бъде изучаван в училище и констатира, че за 25 години не е казана цялата истина за това време. Държавният глава беше гост на международна конференция „Как да се справим с миналото, гледайки бъдещето“, която е част от кампанията „25 години свободна България“.

Още по темата
„Крайно време е периодът на комунизма реално да влезе в учебниците по история“, каза президентът. Според него е крайно време и новите поколения в България да научат фактите такива, каквито са били и да се направят нужните изводи за това време.

Държавният глава обясни, че днес е време за честни отговори за това какво се обърка в годините на прехода. „Отговорът е, че за 25 години не казахме цялата истина за комунистическия режим, не успяхме да отворим докрай досиетата на ДС, не намерихме сили като общество да затворим тази страница от миналото, осъждайки еднозначно и категорично  престъпленията на тоталитарния режим“, каза още Плевнелиев.

Той беше категоричен, че половинчатата истина е най-голямата грешка на българския преход.

Президентът обясни и че не трябва да се забравят престъпленията на комунизма. „Не защото очакваме мъст и не защото се надяваме след 25 години най-после някой да понесе отговорност, а за да ценим това, което имаме сега и да го браним“, каза Плевнелиев. Той посочи като едно от най-големите престъпления на комунизма възродителния процес.

Държавният глава нарече успех безкръвния българския преход, но призова да признаем, че сме извършили "една лоша приватизация, непрозрачна, донякъде олигархична". Гражданското общество е истинският герой на прехода, каза още Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase