Румен Порожанов. Снимка: архив, БТА

Изплащането на гарантираните депозити ще започне при окончателното решение за бъдещето на КТБ, обяви финансовият министър Румен Порожанов. Той обаче прати въпроса кога хората ще могат да си получат гарантираните депозити към „отсрещната институция“, визирайки БНБ.

Очаква се на 20 октомври да е готова оценката, която се изготвя от БНБ заедно с одиторите за това какво е финансовото състояние на КТБ. В зависимост от оценката трябва да се предприемат действията съгласно закона, коментира Порожанов.

Още по темата
Министърът заяви, че е ясно какво се случва при отрицателна капитализация на банката, а по отношение на варианта за преструктуриране според него с БНБ имало неползотворен дебат за това кой трябва да изготви този план. Категоричното мнение на финансовото министерство е, че това са компетенции на БНБ и на квесторите в нея, докато от банката твърдят обратното. Противоречия имало и по възможността за частичен достъп до гарантираните вложения.

Отговорностите за развитието на казуса с КТБ са на надзорния орган – БНБ, беше категоричен той.  Порожанов изтъкна обаче, че една банка не може да се оздравява в продължителен режим на оценка, а единствено да се декапитализира. Според него няма потенциал надзорът на банката да се удължава с още един месец.

Министърът опроверга твърдения в публичното пространство, че е изготвен законопроект за изплащане на гарантирани депозити с облигации.

Ако е дебатирана темата с облигации, тя е дебатирана, доколкото в Гаранционния фонд има недостиг от 1.6 млрд. лв. за изплащането на гарантираните депозити, заяви Порожанов. Той посочи двата варианта – облигационна емисия на Фонда, която да осигури ликвидност, което е заложено в проекта за актуализация на бюджета, и втория - недостигът да се осигури чрез ликвидна подкрепа от държавата.

И в единия, и в другия случай правителството се нуждае от законодателна санкция, подчерта министърът.

Порожанов заяви, че в рамките на досъдебната фаза на откритата от ЕК наказателна процедура срещу страната ни трябва да отстраним две несъответствия – законодателното и осигуряването на достъпа до гарантираните влогове.

На заседание на кабинета днес е разгледана позицията, която министърът ще изпрати в Брюксел, разработена от МФ, БНБ и Гаранционния фонд. В нея се заявява категорично, че законът за гарантиране на влоговете ще бъде синхронизиран с европейската директива, така че при установяване на неплатежоспособност, независимо дали в ликвидация, или не, да има достъп до депозитите.

Законопроектът ще бъде изпратен за съгласуване до ЕК до 30 октомври, след което в началото на ноември ще бъде внесен в МС, а впоследствие и в НС с молба за приоритетно разглеждане.

От МФ впоследствие уточниха в съобщение, че в новия законопроект е включен текст, че Гаранционният фонд ще изплаща гарантираните депозити не по-късно от 7 работни дни, след като банката обяви, че не може да обслужва депозитите. Плащанията ще стават чрез търговска банка, на която Фондът ще превежда парите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase