Архив: Булфото

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков смята, че ако парламентът се свика на 27 октомври, както обяви президентът Росен Плевнелиев, гласуването на новото правителство ще стане през средата на ноември.

На излизане от президентството след консултациите с държавния глава той каза, че АБВ са предложили 22 октомври като оптимална дата за начало на новия парламент. 

Още по темата
„От гледна точка на общественото напрежение и на проблеми в различни сектори, които през настоящата година ще повлияят по най-негативен начин на най-бедните граждани на България, всяко забавяне няма разумна аргументация", коментира Петков.

АБВ ще настоява за формиране по най-бързия начин на комисия, която да анализира състоянието в енергетиката и да представи пред обществото причините за увеличението на цените на тока, посочи Петков.

Като някои от най-неотложните посоки на действия на новото държавно управление той посочи и въпроса с КТБ. Той каза, че АБВ настоява БНБ да предостави по съответния ред информация за състоянието на Корпоративна търговска банка и е необходимо КТБ да бъде възстановена час по-скоро.

Сред първите дискусии в парламента трябва да бъде и тази за изборното законодателство, убеден е представителят на АБВ.

Петков настоя да бъде направена оценка на работата на служебното правителство заради решенията на кабинета в кадрови план, които са изключително немотивирани и дълбоко погрешни.

Според Румен Йончев, лидер на Земеделския народен съюз, част от коалиция "България без цензура", новият парламент трябва да се сформира по-скоро, защото има какво да прави. Належащите неща са актуализация на бюджета, решението за КТБ - те не изискват правителство, посочи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase