Снимка: Булфото, архив

При газова криза и необходимост от продължително използване на мазут от топлоцентралите МОСВ ще положи всички усилия да договори от Европейската комисия разрешение за това. Договарянето с ЕК ще е от изключително значение за България, за да се избегнат допълнителни наказателни процедури срещу страната ни, свързани с превишаване нормите за допустими емисии, съобщиха от пресцентъра на екоминистреството.

Още по темата
В момента съгласно нормативната уредба топлоцентралите имат право да работят на мазут в продължение на 10 денонощия.

При необходимост от удължаване на този период ведомството може да издаде разрешение, което трябва да е предварително договорено с Европейската комисия.

От МОСВ припомнят, че в комплексните разрешителни на топлофикационните дружества е разписана възможност за използване на мазут при авария и рязко спиране на газа.

За ограничаване на вредното въздействие върху атмосферния въздух от преминаването на алтернативни горива при аварийни случаи е необходимо мазутът да отговаря на изискванията на Наредбата за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начина за техния контрол.

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 години

Помня една статийка тука, която обясняваше кои са най големите замърсители в ЕС. Бяха някакви ТЕЦ ове от Германия и Англия, работещи на въглища. Та те от кой искат разрешение?

11

Анонимен

преди 4 години

Този ес е по голямa помиярщинa и от ссср.
Зaщо винaги избирaме губещaтa стрaнa.

10

президентството

преди 4 години

Не е важно ние да сме добре, а Русия да е зле.
Р. Плевнелиев