Снимка: архив Impact Press Group

Трима кандидати за депутати се отказаха доброволно от участие в изборите заради обявената им принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност.

Последният в листата на Реформаторския блок в 18 МИР Разград Владимир Матеев е подал искане до РИК кандидатурата му да бъде оттеглена, а името му заличено в списъка на Реформаторите. Това информираха от Блока. „За нас е категорично недопустимо агент от бившата ДС да бъде част от листите ни“, се казва още в съобщението им.

Още по темата
И двама кандидати на партия „Нова България“ също се отказаха доброволно от участието си в изборите. Това са Николай Серафимов, претендент за депутат от Пловдив, и Живко Чапъров, кандидат в Русе. „Всеки уличен в подобна измяна ще бъде отстранен незабавно и безкомпромисно“, каза председателят на партията Ивайло Симеонов, припомняйки, че двамата са подписали декларации, че не са били сътрудници на ДС.

Вчера Комисията по досиетата разкри кандидат-депутатите за 43-тото Народно събрание, които са били агенти на Държавна сигурност.

Проверени са 2 били 996 лица от общо 5 232 кандидати. Десетки се оказаха сътрудници на ДС. Принадлежност е установена в листите на основните формации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase