Снимка: архив, БТА

Не знам дали ще има пари за Бърза помощ. Това заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков в сутрешния блок на Нова телевизия. Въпреки това той увери, че спешната помощ е приоритетна област за работата му като служебен министър.

Още по темата

„За два месеца няма как да направим 60 екипа – това трябва да е ясно. За това време няма как да преструктурираме звеното”, заяви Ненков.

Министър Ненков изрази съмнение, че ще има пари за увеличение на заплатите на служителите в спешната помощ. По думите му това ще стане ясно, когато бъдат получени бюджетите от министерството, а именно до края на седмицата. „Ако мога с моите действия някак си да успокоя колегите, даже това за мен ще е достатъчно. Екипите са много малко, не са достатъчни“, допълни още Ненков.

Новият здравен министър коментира появилата се в Търговския регистър информация, че бившият здравен министър д-р Таня Андреева е уволнила директора на „Пирогов“ проф. Стоян Миланов две седмици преди да напусне министерството. По думите на Ненков такива смени в последния момент едва ли са безпричинни.

Самият проф. Миланов заяви, че към момента все още е директор на „Пирогов“ и че за решението на Таня Андреева е разбрал едва вчера. По думите му това решение е било взето на 23 юли. Министър Ненков обаче успокои, че кадровите решения на Таня Андреева ще бъдат преразгледани, а уволненията са обратими процеси.

„Дупките, които трябва да се запълнят, са безброй много. Откъдето и да се тръгне, винаги ще има недоволен, защото няма пари за всички“, коментира Ненков. Той каза, че системата на здравеопазването е изключително тежка и изисква огромен ресурс, с който не се разполага. По думите му и малкото пари в здравеопазването се разпределят по неудачен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase