Петър Чобанов, Снимка: БТА, архив

Бюджетният дефицит към края на юни е 995 млн. лева, съобщи финансовият министър в оставка Петър Чобанов на заключителната пресконференция на кабинета „Орешарски“ в Министерския съвет. По думите му той можеше и да е по-нисък, ако не са били разплатени 612 млн. лв.по европрограми.

Към края на юли очакваното ниво на фискалния резерв е 8.7 млрд. лева. Фискални буфери могат да се търсят и по линия на разходите, оценката ни е, че те могат да стигнат около 500 млн. лева, което е съпоставимо с риска, който оценяваме за неизпълнение на приходите, изчисли той. Чобанов посочи, че този риск произтича от нестабилната политическа обстановка.

По думите му като цяло разходите по националния бюджет са нараснали с 3% спрямо същия период на миналата година, което се дължи на ефекта от увеличаване на пенсиите. "Няма катастрофа", беше категоричен Чобанов.

За полугодието капиталовите разходи на кабинета са нараснали с 30%. На днешното последно заседание на правителството в оставка е приет доклад за финансовото състояние към 30 юни на всяко едно министерство.

Чобанов отчете навременно връщане на ДДС на бизнеса. "Не използвахме ДДС „да напарфюмираме“ фискалните резултати", подчерта той. Към края на юни дължимият налог към фирмите е 130 млн. лева при около 350 млн. лв. в началото на мандата.

Министърът заяви, че в края на май индикаторът за бизнес климата е достигнал предкризисните си нива, но политическото напрежение и обявяването на предсрочни избори е довело до влошаването му.  Събираемостта на данъчните приходи в края на миналата година като дял от БВП нараства с 1.1 процентен пункт в сравнение с 2012 г.

Работихме добре заедно, в нито един момент, за разлика от други управления, не се чу и дума за някаква ревност между МВР и приходните агенции, похвали се Чобанов.

Той опроверга критики, че не се извършват плащания по европейските програми. "За първите 6 месеца на годината сме платили с 612 млн. повече по европейски средства, отколкото за същия период на миналата година", съобщи министърът.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че са инкасирани грешки от предишни управления и в двете оперативни програми, по които има спиране на евросредства.

Вицепремиерът Зинаида Златанова очаква до няколко седмици да бъдат възстановени плащанията по ОП „Околна среда“, а по „Регионално развитие“ - през септември.

Златанова изтъкна, че е имало едва 8% усвояемост за 6 г. на парите по ОП „Околна среда“. По думите й за управлението на кабинета „Орешарски“ са усвоени 19% от всички евросредства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase