Андреева присъства на демонстрация по спасяване с хеликоптер. Снимка: БТА

Здравният министър в оставка Таня Андреева призова опозицията да влезе в пленарната зала и да гласува актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

"Лекарите и болниците няма защо да плащат за това, че депутатите не влизат в зала и се надявам и призовавам опозицията да влезе в зала и да гласува актуализацията на бюджета", коментира Андреева, която присъства на демонстрация по транспортиране на пациент с хеликоптер в болница "Лозенец".

Още по темата

По-рано днес стана ясно, че партиите в парламента, без "Атака", която излезе от него, подкрепят ремонт на бюджета на НЗОК. Проблем се оказа държавният бюджет, който левицата е против да бъде актуализиран по начина, който предложи правителството в оставка.

Министърът в оставка добави, че към момента няма проблем с финансирането, НЗОК има ресурс да заплаща медицинска дейност, но е много вероятно към края на годината да се оформи дефицит, който трябва да бъде покрит.

"Това, което за мен ще бъде огорчение, тръгвайки си, е, че не можа да се приеме Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето, за да се постави основата на много принципни неща - Национална здравна карта, електронна здравна карта, нови функции в кабинетите в училища и детски градини", каза Андреева в отговор на въпрос за какво не й е стигнало времето като министър на здравеопазването.

Тя посочи, че всичко това няма да може да заработи, ако нормативно не е регулирано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase