Снимка: БТА

В България културата е приоритет само на думи, посочи министърът на културата Петър Стоянович, който заедно със своя екип отчете дейността на ведомството си от началото на мандата на правителството.

По думите му делата на държавата са насочени в напълно различни сфери, в „които нито можем, нито се надяваме да постигнем международно признание и защита на националната кауза“.

"Остане ли на това ниво на реална политическа поддръжка и при такъв размер на финансиране, културната сфера в България винаги ще живее на ръба на оцеляването, без никакъв шанс да надскочи устойчивата си мизерия“, посочи той.

Стоянович оцени работата на министерството за последната година като положителна, при "това недостатъчно финансиране, при един не малко публичен натиск върху нашите институции и при толкова  много, макар и справедливи претенции на гилдии и организации".

За археологията можем да отделим едва половин млн. лв. годишно за планирани разкопки, при условие, че след Италия и Гърция сме на трето място в Европа по културно наследство. Тройно да увеличим тези пари, те пак са смешни, заяви Стоянович и изрази надежда средствата за тази година, които към този момент все още не са отпуснати, да бъдат разпределени утре от МС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase