Снимка: Булфото

Електронизацията на търговете за медикаменти ще позволи цената на лекарствата да падне с около 20%, стана ясно от думите на здравния министър Таня Андреева.

Пред журналисти в Министерския съвет днес беше представен проект за електронизация на тези търгове, създаден във Варненския медицински университет. Очаква се той да заработи до 3 месеца.

Благодарение на него в реално време се вижда къде какви потребности има и на какви цени се купува, обясни Андреева. По думите й анализите показват, че в момента в пъти варират цените на едни и същи медикаменти при едни и същи количества в отделни здравни заведения.

Още по темата
Електронизация на обществените поръчки предвижда приетата днес от правителството Национална стратегия за развитие на сектора на обществените поръчки 2014-2020 г.

В нея е заложено и създаването на самостоятелен професионален орган към Министерството на финансите, който да администрира поръчките в редица сектори, съобщи вицепремиерът Зинаида Златанова в Министерския съвет.

Според нея така ще се постигне по-голяма ефективност и ще се изразходват по-малко бюджетни средства срещу по-високо качество.

Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че електронизацията на обществените поръчки е един от най-важните приоритети, но кабинетът не заварил абсолютно нищо свършено в тази посока.

По думите й 75% от обществените поръчки над 100 хил. лв. се обжалват, а в ЕС процентът е  между 3-5 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase