Пламен Орешарски. Снимка, архив Булфото
fallback

Когато приех да бъда премиер, без да съм партиен лидер, поех много по-голям риск от страха да не бъда употребен.

Това заявява в интервю за "24 часа" премиерът Пламен Орешарски. "Оказа се, че това правителство е програмирано да бъде буфер между предходното и следващото", заявява Орешарски.

Той е категоричен, че нито един макроикономически и фисксален показател на държавата не е влошен спрямо миналата година.

Няма опасност за банковата система, валутният борд е стабилен, категоричен е премиерът. Според него, ако кабинетът бе приел исканията за увеличаване цените на тока с 20 до 40 процента, сега ситуацията щеше да е по-добра за енергетиката, но много по-лоша за домакинствата и бизнеса.

Според него дефицитите и дисбалансите, формирани в предходния мандат, са доста солидни и изискват последователни усилия в средносрочен хоризонт.

Орешарски отчита още, че социалните мерки за първата година от програмата на кабинета са факт. 

"Новите работни места са 40 хиляди и ако екстраполирате тази цифра с лека прогресия за следващите 3 години, ще видите, че дори най-амбициозната задача за нови работни места ще се окаже напълно възможна за изпълнение в 4-годишен хоризонт", казва той.

 За проекта "Южен поток" премиерът обяснява, че никога нищо не е подписвал.

"Има споразумения на ниво компания "Южен поток" - България, от които не произтичат неустойки", категоричен е той.

Орешарски признава, че важни реформи като пенсионната и здравната са се отложили, защото е нямало  нито подходяща обществена среда, нито нужната политическа подкрепа за тях. Те минават през промени в законодателството, т.е. през парламента, допълва той.

За спрените оперативни програми той обяснява, че всички нередности и забележки по тях касаят периода на предходното правителство. Вероятно и в последната една година има грешки, но това ще стане ясно по-късно, смята Орешарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

очевадно

преди 10 години

Сламен Овощорскш ни спря да се хили тържествуващо. Е,та не мога да го проумея.Икономика няма. Бабите, горките, по селата ги изпребиха и ограбиха изгладнели роми и са като на сървайвър.Банките се разклатиха със или без саботаж.Сламен отлага и оставка не дава

63

П.Петров

преди 10 години

Орешарски много добре знаеше, че ще бъде употребен, знаеше го още докато сричаше имената на министрите си, защото не ги познаваше. Просто се продаде за добра сума. Къде ги видя 40000 работни места не мога да си обясня, но най-вероятно са сезонни или на специалисти, които вече са емигрирали-лекари, инженери, квалифицирани специалисти, защото ръста на инвестициите е 1%, а без инвестиции работни места не се откриват, само се освобождават.

62

USA

преди 10 години

Zatuva durgavata zaradi maloumnizite koito glasuvat za Komunisti...Sled tjaxno upravlenie vinagi sledva Potop....

fallback