Кристиан Вигенин. Снимка БТА

Активната работа по разширяването на ЕС трябва да продължи. Това заяви във Виена българският външен министър Кристиан Вигенин на конференция за Западните Балкани, организирана от Министерството за Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия.

Той подчерта, че за хората в страните кандидатки е важно да почувстват пряка връзка между проевропейските реформи и повишаването на тяхното благосъстояния, съобщи МВнР.

Българският външен министър призова към укрепване на икономическите връзките между страните от региона и за приоритетно развитие на транспортната и енергийната инфраструктура.

Вигенин посочи, че е от изключителна важност големите чуждестранни инвеститори да виждат в Западните Балкани единен пазар, способен да осигури стабилност на вложенията им, а така също изтъкна пряката връзка между утвърждаването на върховенството на закона и икономическото развитие.

Кристиан Вигенин заяви, че в светлината на последните европейски избори е необходимо не само държавите от Западните Балкани да продължат усилията си за изпълнение на критериите за членство, но и самият ЕС да предприеме мерки, за да стане по-привлекателен както за европейските граждани, така и за гражданите на страните кандидатки.

Той призова бъдещата Европейска комисия да продължи активната работа по разширяването на ЕС и изрази надежда политиката по разширяване да бъде поверена на силен, ангажиран и мотивиран еврокомисар.

В словото си при откриването на форума австрийският външен министър Себастиан Курц изтъкна значението на процеса на разширяване на ЕС за постигане на мир и стабилност в региона на Западните Балкани и особения интерес на Австрия в тази насока.

Той подчерта, че разширяването много често е непопулярно в редица държави членки на ЕС, но досегашният опит е доказал безспорните му преимущества както за страните кандидатки, така и за Съюза като цяло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase