Снимка: архив, Reuters

Държавната дума (долната камара на руския парламент) оценява като грешка, която трябва да бъде поправена, изявлението на българското Министерство на външните работи по повод информациите за предстоящо посещение в страната на председателя й Сергей Наришкин, предаде ИТАР-ТАСС.

"Позицията на българското външно министерство относно посещението на председателя на Държавната дума Сергей Евгениевич Наришкин удивлява", заяви пред журналисти ръководителят на звеното за връзки с обществеността в Думата Юрий Шувалов.

Той поясни, че действително е била планирана визита на Наришкин в началото на май, но след това по взаимно съгласие на страните посещението е било отложено за по-късна дата.

Още по темата
"Въпреки това днес виждаме ултимативно заявление, което не съответства на партньорските отношения между нашите страни", декларира Шувалов. Той допълни, че "в това изявление звучат тези, които представляват недостоверна информация, по същество има подмяна на фактите, информацията се поднася по такъв начин, като че ли са закрити някакви сметки, които Сергей Евгениевич никога не е имал".

"Подобни действия от страна на България огорчават", подчерта Шувалов, изразявайки надежда, че "това изявление ще бъде разгледано от българската страна като грешка, която ще бъде поправена". Юрий Шувалов изрази надежда, че руското външно министерство ще реагира по подобаващ начин.

Шувалов увери, че отношението към "братския български народ" остава непроменено, независимо от изявленията на "чиновниците в Министерството на външните работи на тази страна".

"Възнамеряваме и занапред да работим активно и да си сътрудничим във всички направления, включително по парламентарна линия", каза ръководителят за връзките с обществеността в Думата.

Вчера българското външно министерство публикува изявление във връзка с медийни публикации за предстояща визита на Сергей Наришкин в Българи в периода 6 - 8 май. В изявлението се цитират решения на Съвета на ЕС и други законодателни актове на Съюза, които България като страна член на ЕС е длъжна да приложи в изпълнение на европейското решение за санкции срещу Русия заради кризата в Украйна. Санкциите предвиждат забрана за влизане на територията на ЕС и замразяване на активи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase