Министър Петър Стоянович. Снимка, архив: Булфото

ГЕРБ се противопостави на искането на министъра на културата Петър Стоянович за сключването на споразумение за построяване на музей на авиацията на територията на летището в Божурище.

На 23 април на заседание на Министерски съвет Стоянович е поискал от Министерски съвет да бъде упълномощен да сключи споразумение с "Индустриален парк София” за построяване на музей на авиацията, а може ли един министър да се постави над парламента, имаше временна комисия за разследване на сделката по "Божурище”, но вече трети месец този доклад стои на бюрото на председателя на Народното събрание и не влиза в залата, заяви от името на парламентарната група на опозицията Красимир Велчев.

Още по темата
Той поиска преди да бъде упълномощен, Стоянович да бъде проверен с детектор на лъжата дали му е оказван натиск, за да поиска такова нещо.
 
„Този продажен министър си позволява преди решението на парламента, да го направи, искам да попитам дали този министър е по-добър от предишните Стефан Данаилов, Вежди Рашидов, които направиха всичко възможно, за да се спаси летище Божурище, а той сега бърза да го продаде”, разкритикува Велчев.

Припомняме, че летище Божурище е било заменено през 2006 г. за 106 апартамента от тогавашния министър от НДСВ Веселин Близнаков при кабинета на тройната коалиция. Имотът е взет от италиански инвеститори, обединили се после в концерна „Индустриален парк София”.

Двама министри на културата след това - първо Стефан Данаилов, а после и Вежди Рашидов, се опитват да спасят летището, като първият обявява със заповед обекта за паметник на културата, а Рашидов посочва границите му, които чиновници пропуснали да посочат, но в крайна сметка тази заповед не е обнародвана в "Държавен вестник".

Петчленен състав на ВАС обаче постанови, че италианският концерн „Индустриален парк“ печели делото за летище Божурище срещу бившия министър на културата Вежди Рашидов. ВАС връща обратно преписката в Министерство на културата и така съдбата на летището е в ръцете на Петър Стоянович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase