Протестите в защита на Карадере. Снимка, архив "Булфото"

Реформаторският блок (РБ) внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев във връзка със случая "Карадере". Сигналът е от кандидата за евродепутат на Блока и настоящ член на Европейския парламент от десницата Светослав Малинов, както и други членове на РБ, съобщиха от Блока.

В средата на март Министерският съвет реши компанията "Мадара Юръп" АД да получи одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на ваканционен комплекс в местността "Карадере" край Бяла. Решението обаче скандализира природозащитните организации, според които едно от малкото незастроени места по Черноморието ще бъде бетонирано. Проектът предвижда застрояване на площ от 247 дка, които са собственост на инвеститора. Инвестиционното предложение е на стойност 105 млн. лв.

Още по темата
По думите на Малинов енергийният министър е извършил нарушение, давайки разрешение за изготвяне на проект за строителство около Карадере преди фирмата-изпълнител да е спечелила конкурса.

Реформаторите настояват проекта за строителство да бъде спрян и искат да се изясни дали има законови нарушения при вземането на решение от правителството.

"В тази връзка моля да изискате и разпоредите проверка и на ангажиментите на държавата, община Бяла и съседните общини по подписания меморандум и прилежащата документация между МС и Мадара Юръп АД, с оглед изясняване дали последният предвижда предоставяне на държавна/общинска земя без търг или конкурс и/или при занижени цени и/или безвъзмездно на дружеството", пише в сигнала Малинов.

В случай на установени нередности, от Блока призовават главният прокурор да даде указания към компетентния орган статутът на проекта да бъде незабавно отнет, а до произнасянето по иска да бъде спряно изпълнението на разпоредбата по предоставянето му.

Според евродепутата министър Стойнев е нарушил и закона за офшорките.

"Става дума за нарушаване на закона за офшорките - гордостта на правителството, който е нарушен само месец след като е приет, в полза на конкретна фирма, която е участвала в конкурс, получила е статут на приоритетен инвестиционен проект, без да отговаря на условията и с пълното знание по наше мнение на министър Стойнев. Става дума за директно ощетяване на българските граждани в полза на фирми, приближени до правителството", твърди Малинов.

"Ако има закононарушения и/или деклариране на невярна информация за дружествата и физическите лица, действителни собственици на Мадара Юръп АД, то моля да привлечете към наказателна отговорност виновните лица“, се иска още в сигнала на Малинов.

От Блока настояват енергийният министър Стойнев да подаде оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase