Петър Стоянович Снимка: Булфото

Не съм си представял, че с толкова малко култура се занимава министърът на културата, призна Петър Стоянович  в предaването "Тази неделя" по bTV.

Той посочи, че за 10 месеца, откакто е на поста, работата му по отношение на самата култура се събира в най-много един. По думите му работната среда във ведомството била „отровена”, имало и зле управлявани европейски проекти. Основното, което заемало времето му, било „преследване на дребни пари, уреждане на междуличностни спорове и защита на престижа на министерството”.

Той посочи, че разполага със 120 млн. лева бюджет, който не е достатъчен, тъй като „в сферата на културата и изкуството колкото пари се дадат, толкова можем да заделим и реинвестираме”.

По повод протеста на Софийските солисти, които опитаха да изнесат концерт с жилетки на чистачки заради ниските си заплати, Стоянович посочи, че в театрите в провинцията също има щатни актьори със заплати от по около 400 лева на месец.

Още по темата
„Ако ви кажа колко взима министърът на културата на Австрия, и аз бих искал да имам неговата заплата, но няма как –оправям се с тези пари”, каза Стоянович, който допълни, че получава по около 3000 лева на месец.

Всяка пара е добре дошла за тази държава. Така Петър Стоянович коментира инвестиционното предложение за строителство в местността Карадере.

Той обясни, че по време на изнесеното заседание на МС във Видин заедно с колегите си е приел „едно намерение на голям чуждестранен инвеститор да вкара едни пари в България”.

Той повтори позицията и на други представители на властта, че изграждането на курортен комплекс може да започне само след като стане напълно ясно дали проектът отговаря на законовите изисквания. По думите на Стоянович, по въпроси като този трябва да се говори трезво и прагматично и да не се атакуват разпоредбите, ако резултатът не съответства на нечий интерес.

Министърът на културата коментира и обществената реакция в подобни случаи: „Там, където намеренията са в рамките на закона, не виждам причина да има протести, които в огромна степен са партийно доминирани, егоистично доминирани и прочее”. Стоянович призна, че никога не е бил на Карадере, но бил любител на дивата природа и „визията” му харесала.
 

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 7 години

Ами свръх логично...ся...от парата за Карадере, пара право за провинциалните театри. Колко ше стане по 405лв. ли?!? Или ши увеличим 3те хилки, косвено за даване на интервю, щот стигат ли наистина?!?
АКО ДАВАТ ПАРА ЗА ОРГАНИТЕ НА *** ИЛИ БАБА ТИ ИЛИ КВАТ ЩЕ РОДНИНА....ко праим? Добре дошла парата ли?
Оная нива дето пра пра дедо я купил до София, дето били зелени площи и нема ни едно дръво а само тръни, що да не дигна идну кумплексчи!? Зелени площи за ко?

54

Краварка

преди 7 години

Не е за хвалба, че в провинциалните театри актьорите взимат по 400 лева заплата. Но и не смятам, че трябва да се влияят заплатите на хората, които работят в културните институти от това в кой град се намират, а от естеството на работата и от възможностите на човека. София, Пловдив, Враца... на всички е трудно, а когато се занимаваш с изкуство трябва да имаш възможност и да възстановяваш баланса си.

53

Stealth

преди 7 години

"Стоянович посочи, че в театрите в провинцията също има щатни актьори със заплати от по около 400 лева на месец." - Трябва да си изключително глупав и неориентиран за да сравняваш София и провинцията като стандарт на живот (за цени на стоки и услуги говоря).