Снимка: архив Булфото

Проектът на „Мадара Юръп“ за нов ваканционен комплекс в община Бяла предвижда застрояване на площ от 247 дка, които са собственост на инвеститора. Инвестиционното предложение е на стойност 105 млн. лв., съобщи на брифинг министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

Припомняме, че Министерският съвет преди два дни реши компанията да получи одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на комплекса. Решението обаче скандализира природозащитните организации, според които едно от малкото незастроени места по Черноморието ще бъде бетонирано. От ГЕРБ също се противопоставиха на строителството с подобни аргументи.

Още по темата
Днес икономическият министър гарантира, че инвеститорът в Black Sea Gardens трябва да измине всички стъпки, предвидени в законодателството, за да получи разрешението за изграждане на хотелски комплекс в местността Карадере. „Без статут в Карадере нищо не може да се случи“, заяви Стойнев.

Тепърва ще бъде направена оценка за въздействие върху околната среда и съгласуваност на проекта по Закона за биоразнообразието, твърди той.

Не се предвижда финансово подпомагане от страна на държавата, нито изграждане на довеждаща инфраструктура към комплекса, заяви зам.-министърът на икономиката Анна Янева. Тя посочи, че единствената подкрепа, която правителството може да даде, е административна – издаване на разрешенията в ускорени срокове, както е предвидено в Закона за насърчаване на инвестициите.

Янева коментира, че ако бъде осъществен проектът, в комплекса ще бъдат открити 500 нови работни места. В строителството ще бъдат ангажирани 2000 души.

Стойнев беше категоричен, че всяка инвестиция ще бъде подкрепена от правителството, но само когато се спазва законодателството. Той препоръча на екологичните организации да създадат борд, който да наблюдава дали инвеститорът спазва своите ангажименти. Ако законодателството не бъде спазено, проект няма да има, каза министърът.

Първоначално проектът е бил на стойност 315 млн. лв. и е предвиждал строителството на 1000 самостоятелни жилищни единици и плаваща пристанищна инфраструктура в морето, но плановете са били преразгледани, стана ясно на брифинга.

Междувременно от „Мадара Юръп“ АД изпратиха официална позиция по повод исканията на екологичните организации и провелите се протести срещу строителството в Каредере.

Инвеститорът кани всички екологични организации да се включат в създаването на Зелен борд, който да наложи граждански контрол при осъществяването на проекта и провеждането на цялостната процедура по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

„Мадара Юръп“ АД освен това се ангажира да кани всички представители на заинтересованата общественост на всеки етап от реализацията на проекта и да предоставя информация пред обществеността. От компанията обещават, че при строителството ще бъдат спазени всички изисквания на европейската екологична мрежа "Натура 20004.

Плажната ивица на Карадере, както и достъпът до нея, ще останат непокътнати. Проектът не засяга дюни и държавни територии. При осъществяването му няма да бъдат изсичани дългогодишни дървета и няма да се строи върху заменени територии, твърди дружеството.

Инвеститорът посочва, че получаването на сертификат за приоритетен инвестиционен проект по Закона за насърчаване на инвестициите е само началото на дълги административни процедури, чиято крайна цел е законосъобразност на проекта.

Относно собствеността на дружеството, която по-рано днес бе коментирана от Тим Чадуик, председател на борда на директорите на компанията, от „Мадара Юръп“ АД поясняват, че следващата седмица предстои да излезе официална информация относно регистрацията на акционерите в Търговския регистър съгласно новия закон за дружествата, регистрирани в офшорни зони.

По повод твърденията, че братът на Сергей Станишев, арх. Георгий Станишев, участва в проекта, от дружеството коментират, че от 2008 г. като архитект той няма нищо общо с проекта. Архитектите, работещи за „Мадара Юръп“ АД, ще бъдат официално представени при публичното обявяване на проекта, се казва в съобщението.

За още икономически новини посетете Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase