Общ преглед

Опазването на културното наследство е една от основните задачи, която си поставя Министерство на културата, обяви министър Петър Стоянович.

По думите му следващата стъпка, която вече в ход, е България да се сдобие с културна полиция - "полиция по въпросите на културата", уточни той.

"Имаме една междуведомствена работна група – Министерството на културата, МВР, ДАНС и прокуратурата. Надявам се да открием правилния начин, по който това звено да бъде създадено. Черпим опит от Италия", поясни Стоянович.

На свой ред заместничката му Велислава Кръстева обяви, че Министерството на културата ще предложи между двете четения на проекта за Наказателен кодекс, прецизиране на два термина  - археологическа ценност и научна щета като част от превенцията за опазването на културното наследство.

Днес тя, министър Стоянович, представители на ДАНС и на полицията, както и директорът на НИМ проф. Божидар Димитров представиха два предмета, спасени от иманярство и трафик на културни ценности.

"Те са много интересни. Дамаскинът е бил обект на незаконен трафик. Спасихме го от продажба в Лондон. Огърлицата е от римско злато, изработена в школата на Източните римски провинции. Тя е иззета от иманяри при акция на МВР и ДАНС в Благоевград в средата на миналата година", обяви министър Стоянович.

Според проф. Божидар Димитров иззетата златна огърлица няма аналог – уникат, чисто злато, 23 карата. По думите му извършителите са заловени в момент на купуване на огърлицата, която е подготвяна за незаконен износ от България.

Пред медиите беше представен и ръкопис, спрян от продажба на търг, който е продукт на първата половина на XIX век - Дамаскин, който съдържа 29 слова за различни светци, предимно чудотворци и за различни големи празници през църковната година.

Книгата е украсена с 26 цветни миниатюри, илюстриращи съдържанието на словата. Ръкописът е с автограф на един от последните български книжовници, преписвали книги на ръка - даскал Тодор Пирдопски.

Божидар Димитров изрази съжаление, че трафикът на ценности от България продължава. "Това е заболяване", категоричен бе той.

Коментари Напиши коментар

10

Рали1

преди 7 години

"Огърлицата е от римско злато, изработена в школата на Източните римски провинции. "-и това го казва министърът.Кога най-накрая ще кажат истината за народа ни?Коя е школата-от нашите земи?Кои са майсторите-/най-старото златно съкровище в света е от нашите земи-5000 г.пр.н.е./,римляните или наследници на местното население-траките?И то ли е римско?Не и българско?!Ами ако ги поискат от Рим?
Ограбвали са и са опитвали какви ли не да ни пречупват-но народа ни е местен и уседнал с ХИЛЯДОЛЕТНА история

9

хахаха

преди 7 години

"културна полиция" - словосъчетание от 2 противоположни думи :)

8

Шаран -БГ

преди 7 години

Ха така! А НЕкултурната ще ходи да я гърмят в Лясковец! Безсрамници !!!