снимка: Булфото

От самото начало на мандата съсредоточихме усилията върху бизнес климата и продължаваме намаляването и облекчаването на административните тежести, заяви в Боровец министърът на финансите Петър Чобанов.

„Възстановихме реда и нормалните процедури в приходните администрации по отношение на техните взаимоотношения с бизнеса и нормалното възстановяване в срок на ДДС”, напомни Чобанов.

Той изтъкна, че се планира промотиране на новите продукти на Българската банка за развитие.

 „Има гъвкави схеми за новостартиращи предприятия, както и схема за експортно финансиране. Съвместно с ръководството на банката ще проведа обиколка в регионите на страната и ще представим тези нови продукти”, каза министърът на финансите.

Още по темата

Чобанов подчерта, че вече може да се говори за национална инвестиционна политика и за политика, реализирана с европейски средства.

„Преди бюджет 2014 за национална инвестиционна политика трудно можеше да говорим, тъй като имаше разпокъсани действия и предоставяне на средства по неясни критерии.
С публичната инвестиционна програма и програмите на министерствата тази година реализираме редица нови и много важни политики в това отношение”, подчерта министърът на финансите.

Наред с това по отношение на европейските фондове Чобанов каза, че годината няма как да е нулева, тъй като трябва да бъдат усвоени по различните типове европейски програми 1,860 млрд. евро.

„За първи път от три години насам има реално раздвижване в икономиката и наемане на хора на устойчиви работни места”, заяви заместник министърът на труда и социалната политика Росица Янкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase