Снимка: БТА

Общ преглед
Още не сме равни с другите европейски народи и още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още работа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на церемонията, с която тази вечер в София се отбелязват 141 години от обесването на Апостола.

По традиция тази церемония се провежда на паметника на Левски и на нея освен политици и обществените присъстват и много граждани.

Още по темата

„Всяка година на тази дата скланяме глава, за да почетем великото дело, за да си припомним думите и завета на Апостола на свободата. Левски е непреходен идеал, ориентир и коректив за всеки от нас и за нацията като цяло. Онзи, който „в епохата на безкуражието имаше куража да тръгне между народа, за да му проповядва „правда и свобода“, както написа неговият другар и биограф Стоян Заимов“, каза държавният глава.
 
„141 години след мъченическата смърт на Васил Левски колцина от нас си дават ясна сметка, че и днес трябва да защитаваме неговото дело, да съхраним и предадем на следващите поколения неговия идеал и завет за България.
 
Днес е нашият ред. Свободата и достойнството на България зависят от нас, гражданите, от усилията ни по демократичен път да защитаваме правата си, да се борим за по-добър и справедлив живот и да изграждаме демокрация от европейски тип“, настоя той.

 „Апостола ни учи, че успехът на едно дело винаги е в ръцете на народа. „Никому не се надявайте, - говореше той. - Ако ние не сме способни сами да се освободим, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода…“ Левски, Ботев и плеядата български патриоти и възрожденци изковаха нашия национален идеал, който ни обединява и днес, като вградиха в основите на свободната българска държава заръката да намерим достойното си място в семейството на европейските народи и „за чиста и свята република“.
 
Това е нашият национален идеал и посока и няма да се уморя да повтарям, че българските граждани, независимо от вяра, религиозна и етническа принадлежност, са способни и достойни да осъществят идеала на Левски. Нека не позволяваме да ни отклонят от завета и от пътя, които той ни посочи – за свобода, равенство, демокрация и европейско развитие. Още не сме равни с другите европейски народи и все още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още много работа за вършене. Нека никой не поставя под съмнение зададената от Апостола цел и посока и нека напред ни водят безсмъртните му думи: „Аз съм посветил себе си на Отечеството... да му служа до смърт и да работя по народната воля”, заяви още в словото си държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар