Ваньо Танов. Снимка: архив, Булфото

Бившият шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов е имал много проблеми заради проверките в пивоварната на вече покойния Михаил Михов-Мишо Бирата и около отнемането на лиценза на „Леденика“ като данъчен склад.

С „поизбледнели спомени“ и без да може да е особено изчерпателен, бившият зам.-шеф на Агенция „Митници“ Антоний Странджев разказа на депутати това, което знае за случая с Мишо Бирата.

Днес се събра временната комисия, която разследва разговорите на бившия шеф на митниците Ваньо Танов с бившия премиер Бойко Борисов.

През 2011 г. в публичното пространство изтекоха записи, в които Борисов нарежда на Танов да спре проверка в пивоварната на Михов, защото е поел такъв ангажимент.

Няколко месеца след това Михов почина в хотелска стая.

Бившият заместник на Танов обясни, че ексначалникът му е бил привикван на срещи, без да бъде предупреден, че там ще бъде Мишо Бирата и така е бил поставян в неудобни ситуации.

Например, викат господин Танов в кабинета на финансовия министър и там е Михаил Михов, даде пример Странджев.

Той обясни още, че митничар номер 1 дори не е вдигал понякога телефона на тогавашния премиер Борисов, защото е знаел, че ще говорят за Михов. Самият производител също идвал на срещи в митниците.

Още по темата
Днес бившият зам.-шеф на митниците беше категоричен, че никога не е нареждал спиране на проверката срещу Мишо Бирата.

Странджев обясни, че никога не е получавал и преки указания от Танов да спре проверките, само му преразказал разговора си с Бойко Борисов.

Месец преди този разговор вече имаше натиск, обясни още Странджев.

Миналата година е образувано досъдебно производство във връзка със случая Михаил Миков, по което съм разпитван и съм подписал декларация за неразгласяване на данни, заяви Странджев и обясни, че по тази причина не може да бъде съвсем изчерпателен.

Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция „Митници" Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт, не успя да събере кворум в началото.

Председателят Цонев обаче се възползва от правото си да открие заседанието на комисията и без да присъстват необходимият брой депутатите. По-късно народните представители така или иначе се събраха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase