Снимка: Dnes.bg

2 719 887,80 лв. е дала властта за заплащане на чиновници по граждански договори за първите девет месеца на 2013 година.

Това показват справки от министерствата и Министерския съвет, изготвени по искане на в. "24 часа" по Закона за достъп до обществена информация.

Справката обхваща дейността на три правителства - сегашното на Пламен Орешарски, служебното на Марин Райков и подалото предсрочно оставка на Бойко Борисов.

Само в периода от началото на годината до края на септември са изплатени суми по 3363 граждански договора, като. средната стойност на изплатените хонорари за чиновници на свободна практика е 853,43 лева.

Това е само с 11 лв. по-ниско от средната заплата в администрацията, която за 2012 г. е била 865 лв.

Най-много получават чиновниците по граждански договори в министерството на транспорта. Там средният хонорар е 3168 лв., като ведомството е направило 98 плащания от началото на годината. Някои договори са за месец, други - за по-дълъг период. Справката не дава отговор колко служители са се възползвали от хонорарната система.

Голямата сума на хонорарите по граждански договори в транспортното министерство се обяснява с това, че тук влизат и договори за участие в управлението на европроекти по оперативните програми и строежа на "Дунав мост 2" при Видин. Включени са и заплащанията на художници за нови пощенски марки.

2893,13 лв. пък плаща средно по граждански договор социалното министерство. Тук липсва уточнение дали в гражданските договори влизат плащания по европроекти, но още при встъпването си в длъжност социалният министър Хасан Адемов разкритикува големите плащания за чиновници по граждански договори, финансирани по оперативните програми.

1925,51 лв. пък е размерът на хонорара в Министерския съвет според предоставените данни. При администрацията на МС в справката не са включени хора, които работят по европроекти, а единствено договори за административни задачи. Не става ясно какви са конкретните плащания към чиновници по граждански договори и какви задачи са им били възложени.

С хонорари, които надхвърлят средната заплата в министерствата от 1181 лв., са и министерството на правосъдието с 1734 лв. средна сума, платена по граждански договори, министерството на земеделието и храните с 1444 лв. и министерството на културата с 1345,26 лв.

Най-ниските хонорари са във Външно, където средната сума е 257 лв. Сравнително ниска - 660 лв., е сумата по един договор и в министерството на регионалното развитие. Там обаче гражданските договори са близо 3 пъти над числеността на администрацията.

Граждански договори се ползват в администрацията при няколко случая. Първият е, за да се избегнат конкурсите за назначаване на държавен служител и ограниченията върху заплащането и се ползва за ръководни длъжности, като допълнителен бонус за чиновника е, че не носи административна отговорност за действията си, не разписва и документи. Вторият случай е наемането на външни експерти, каквито няма във ведомството. Третият повод за сключване на граждански договор е управлението или участието в европроект.

Рекордните плащания по граждански договори, които правят министерствата, са през 2012 г., последната от управлението на Бойко Борисов. Тогава общата сума достига 4 017 692, 34 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase