Снимка: архив, Булфото

Предложението за връщането на данък общ доход за работещите на минимална работна ще свие приходите в бюджета, категорични бяха икономисти в ефира на bTV.

Според изчисленията на Владимир Каролев хората със заплати между 340 и 378 лева месечно нетно ще получават по-малко, отколкото работещите на минимална заплата.

Мярката ще засегне 250 хил. души, които най-вероятно ще поискат от работодателите им документално да намалят заплатите им, допълни Кольо Парамов. „Нечестно е да лъжем хората с едни 300 лева, които ще получат след 18 месеца”, коментира още той.

Още по темата
Мярката е популистка, съгласи се и Георги Ганев. Според него тя ще донесе допълнителни проблеми и няма да помогне на бедните. Бонусите са хубаво нещо, но трябва да бъдат заслужени, а не изсипани автоматично, обясни още той.

„За бедните парите идват от бюджета”, допълни Каролев и прогнозира допълнителни бюджетни дефицити, ако мярката бъде приета. Според него ще има и допълнителни разходи както за данъчната администрация, така и за самите работещи.

Причината е, че според плановете средствата се връщат след подаване на данъчна декларация, което означава разходи по обработването й, а от страна на работещите – за попълването й, за което в много случаи ще се търсят консултанти.

„За да е добър едни данък, той трябва да се администрира лесно”, допълни още той.

Каролев беше категоричен, че пропорционалният или т.нар. „плосък” данък е много по-справедлив и доказателство затова е повишената събираемост на данъчните приходи в страните, в които е въведен той.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase