Христо Бисеров. Снимка: Булфото

Високопоставен служител на ДАНС – генерал, е известил Доган за разработката срещу Христо Бисеров още в събота вечерта на среща в Сараите, обяви пред Нова тв бившата дясна ръка на Сокола Осман Октай.

По думите му по време на тази визита почетният председател на ДПС е бил известен за разработката на европейските служби и е наредил Бисеров да бъде доведен при него.

"Разговорът между тях е бил на четири очи. Лютви Местан не е бил допуснат да присъства на срещата им в неделя", допълни Октай и предположи, че записите от камерите, на които се вижда кой точно е бил човекът, предал информацията на Доган, са изтрити.

Октай допълни, че ако бъде призован от прокуратурата, той ще отиде да даде обяснения откъде знае за тази среща.

По думите му Доган не е знаел за финансовите операции на Бисеров, защото ако е знаел, отдавна е щял да предприеме действия по отстраняването му и като депутат и като ръководна фигула в ДПС.

"ДАНС има власт върху Ахмед Доган и ръководството на ДПС. Службите са част от обслужването на тези политико-олигархични кръгове", категоричен бе Осман Октай.

Той свърза днешните събития със случая "Лияни", разкрит отново от европейските служби и проследяващ корупционните схеми на министри по времето на Тройната коалиция.

"Ако нямаше информация и натиск от европейските служби, съм сигурен, че сегашната разработка на ДАНС щеше да се потули. След като изтече информацията, че разработката е от година и нещо, си задавам въпроса: "Кой и защо е задържал тази разработка да не се развие?", запита се Октай и предположи, че тази разработка за Бисеров е крита и от ГЕРБ, и вероятно е послужила като разменна монета.

Осман Октай видя решението на проблема в оставката на лидера на ДПС Лютви Местан.

"Когато един човек е зам.-председател на парламента, имал е изключително силна позиция при оформянето на едно управление на страната, трябва да се понесе политическата отговорност само с едно действие. Лютви Местан, ако иска да спаси авторитета на почетния председател, авторитета на управлението, незабавно трябва да се оттегли и да понесе политическа отговорност за това нещо. Да се направиш на нищо не чул, нищо не видял, нищо не разбрал, просто не върви в обществото. Защото този скандал ще разруши още повече авторитета на това правителство", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase