Лютви Местан. Снимка: архив, Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан е категоричен, че мотивите на Христо Бисеров да напусне ръководството на партията са изцяло лични, като в същото време призна, че даже самият той не ги знае.

"Вчера следобед км 15 ч. Бисеров поиска среща с мен и с почетния председател на ДПС Ахмед Доган и към 15, 30 ч. проведохме среща, на която той ни информира за категоричното си неотменимо решение да подаде оставка като заместник-председател на ДПС, заместник- председател на парламента и председател на правната комисия и решението си да напусне парламента. Заяви, че причините му са от личен характер, мотивите му са лични и не са от политическо естество и по никакъв начин не засягат политиката на ДПС. Той заяви, че на този етап няма да сподели дори с Доган и с мен тези лични мотиви", обясни Местан.

Още по темата

Той увери, че вътрешнопартиен конфликт в ДПС няма и оставката на Бисеров не е поискана нито от него като председател на партията, нито от когото и да е в йерахрията на национално ниво.

Според него оставката дори не е и провокирана съзнателно или дори несъзнателно от когото и да било.

"Съображенията на Бисеров стоят извън политика, стоят извън битността му на член на централното ръководство на ДПС. В този смисъл съм категоричен, че в този акт не може да се чете нито пряка, нито дори косвена оценка за политиката на ДПС, именно защото мотивите са лични и не са провокирани от политиката. В случая става въпрос за отказ от политиката по лични причини и точно по тази причина, именно защото няма политически мотив в акта, тази оставка не е основание да се разгръщат предположения и хипотези за промяна в политиката на ДПС било като отношение към кабинета или като промяна в междупартийните отношения", отсече още Местан.

По думите му Христо Бисеров е бил категоричен, че няма и нюанс политическо в решението му и е помолил да има време преди да сподели мотивите си.

Лидерът на ДПС добави, че не знае Бисеров да има здравословни проблеми. Местан обаче призна, че е бил много изненадан от решението му.

"Един председател на партия да направи тежкото признание, че е бил изненадан, вероятно не е добра характеристика за мен, но избирам честността, признавам, много бях изненадан", сподели той.

Местан останал с впечатлението, че и Ахмед Доган е бил изненадан.

Христо Бисеров е изпратил вече писмо до централния съвет на ДПС, с което официализира акта на подаване на оставка от ръководството и в него изразява воля да замрази членството си в партията.

Лютви Местан увери, че оставката на Бисеров няма да доведе до никаква промяна в курса на ДПС, нито ще има вътрешнопартийни сътресения.

Тези дни в политическата формация ще мислят кой да наследи Бисеров като зам.- председател на НС, както и кой ще оглави правната комисия.

"Ще се мисли по този въпрос, парламентът не може да бъде оголен и трябва да вземем решение за подходяща фигура, която да поеме тежката функция на заместник-председател на парламента", каза Местан.

За него обаче все още не е приключил казусът с Христо Бисеров, защото не знае мотивите за оставката му.

По думите на Местан, когато ги научи, ще направи цялостна оценка за работа му, която по всяка вероятност ще включва благодарност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase