Мирослав Найденов. Снимка: БТА

Новата формация "Българи за Алтернатива на Страха, Тоталитаризма и Апатията" (БАСТА) даде заявка за бъдещо участие в управлението на страната още при откриването на учредителния конгрес.

Даваме заявка да участваме в управлението на страната, всеки ден ще показваме на българите, че не се кланяме на месии, а разчитаме на собствените си възможности, обеща бившият депутат Павел Димитров. Уставът на партията обаче забранява участие във властта под каквато и да е форма на досегашни участници в нея.

Още по темата

Ексземеделският министър в кабинета "Борисов" Мирослав Найденов председателства учредителното събрание на новата формация. Говорейки за управлението на ГЕРБ Найденов посочи, че е направено много за усвояването на европейските средства. Но, по думите му, при предишното управление в голямата каца с мед е имало две големи лъжици катран – заради егото на Дянков да бъде финансов министър на държавата с най-нисък дефицит, уморихме бизнеса. Втората лъжица – полицейщината на бившия вицепремиер, посочи Найденов.

Според него крайно време е да не търсим поредния бащица – Костов, Царя, Борисов. “След много бащици България продължава да е най-бедната в ЕС, децата ни се чудят къде да отидат, родителите ни, как да си платят тока. Затова решихме да намерим млади хора, които да поемат. Затова се нарекохме ветерани, нека да направим път на младите, заяви Найденов.

По думите му бившите привърженици на ГЕРБ са се отказали от тази партия заради невъзможността на лидера й Бойко Борисов да се освободи от Цветан Цветанов. Все пак Найденов смята, че „политик като Борисов не може да бъде оценяван от такива като нас, него ще го оцени историята”.

Сред поканените официални гости на учредяването на БАСТА са били и ръководството на ПП ГЕРБ, включително и лидерът й Бойко Борисов. От там обаче са изпратили поздравителен адрес, в който посочват, че поради ангажименти няма да присъстват на учредяването.

Найденов изрази надежда за ползотворна работа. Той заподозря, че ще има опити да се саботира учредяването на БАСТА.

Регистрираните делегати на форума са 1538 души. Участниците в конгреса гласуваха учредителната декларация, приета от инициативния комитет на 30 август. В нея се казва, че целта е да се излезе от апатията, да бъде намерена алтернатива на тоталитаризма. Формацията няма да бъде лидерска партия, а на всички, се заявява в документа.

Бившият министър на транспорта в кабинета "Борисов" Александър Цветков отрече идеята на БАСТА да е самоцелна борба за власт и  търсене на реваншизъм. Той посочи, че се залага на приемственост между младите и тези, които имат опит във властта. 

Делегатите гласуваха устав на партията и избраха 11-членен Управителен съвет. След учредяването новоизбраният Управителен съвет избра Мария Кунина за секретар на новата формация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase