Снимка: БТА, архив

Трябва с целия си опит и политическа отговорност да подпомагаме и преговорите на Сърбия, и перспективата на Македония за европейско бъдеще, защото няма нищо по-добро от това да имаш добър съсед, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в "Час по демокрация" на Летния студентски университет в черноморския комплекс "Албена".

Желанието на нашите съседи за европейска ориентация и огромните усилия, които полагат, са без алтернатива, защото Европа е една, а ние сме родени тук и винаги сме били част от нея, каза вицепрезидентът. Маргарита Попова коментира, че политическата интеграция в днешния ден означава много повече внимание към двустранното и регионалното сътрудничество, което в последните пет-десет години незаслужено е било пренебрегвано.

По думите й няма нищо по-добро от това да помогнеш на съседа си да тръгне по пътя, по който самият ти вече вървиш. Политическата интеграция означава да имаме много повече общи неща в законодателството, в темите, които касаят защитата на общите европейски интереси, да имаме общи институции и да имаме почтени хора с принос към демокрацията, които са в състояние да наложат устойчиво прилагане на общото европейско законодателство, каза Попова. 

Днешният ден не понася и не поема илюзионисти, днешният ден иска да има истински политици, които да са в състояние да намират всеки ден по-верни и по-добри решения за този толкова красив, динамично променящ се и в момента в определени територии толкова страдащ свят, заяви още тя. 

Попова определи случващото се в Близкия изток и Северна Африка като поредното човешко безумие.

„Не може кервани от деца да напускат собствената си родина, да не знаят къде отиват, да бъдат отделяни от тези, които са ги създали, да бягат и да търсят хаотично подслон, понякога да го намират, понякога – не”, коментира вицепрезидентът.

Според нея кризата в Сирия е най-страшното нещо, което може да се случи на хората, затова първа задача на политиците е да бъде намерено най-вярното решение, също и политически диалог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase