Димчо Михалевски Снимка: архив, Булфото

Конкуренцията в строителния бранш е изкуствено намалена от предишните управляващи, които са създали фирми мастодонти, обвини червеният депутат Димчо Михалевски, който е и председател на парламентарната Комисия по регионална политика и местно самоуправление.

За да се реши проблемът, в началото на септември от БСП ще внесат законодателни промени.

Eдна от тях предвижда да се създаде онлайн национална платформа, където ще бъде публикувана цялата информация за обществените поръчки и да се знае във всеки момент коя фирма какви възложения има.

Сривът в строителство по обективни причини започна от 2010 г., но предишното управление насочваше обществените поръчки към много малък брой фирми, обясни необходимостта от законовите промени Михалевски.

За първите шест месеца на тази година големите фирми са получили 122 договора на стойност 1,351 млрд. лв. Малките са работили по 230 договора на стойност 63 млн лв., а средните по 423 за 548 млн. лв. Това според Михалевски показва силно дебалансирана среда и липса на конкурентност.

Предишните управляващи са създали фирми мастодонти и брокери, които дори забравят да плащат на подизпълнителите си, упрекна той и добави, че осем са най-големите фирми, които взимат най-много поръчки.

Михалевски смята, че генезисът на проблема е започнал през 2008 г., когато е въведено изискването за критерии за изпълнението на категориите строителство.

За да строят първа категория, фирмите трябва да имат поне 50 наети, приходи от продажби за предходна година 3 млн лв. и активи на стойност 500 000 лв.

За втора условията са 30 работници, приходи от 1,5 млн. лв. и активи за 200 000 лв. Заради тези завишени условия много от фирмите губят правото си да изпълняват първа и втора категория строежи, а оттам да участват в търгове за обществени поръчки. Така се оказва, че близо 50% от компаниите вече не отговарят на условията за обществени поръчки.

За последните четири години над 2 600 строителни компании за преустановили дейността си.

В същото време от регистрирани 4 286 строители малките фирми са 83% от всички, средните са 15 на сто, а големите са едва 1,9%, което е само 80 фирми.

„Така че се налага да има и промени и в Закона за камерата на строителите, където ще се изменение в начина на присъждане на категории и ще е важен не толкова обемът и численият състав, а други фактори за възможността да се изпълни обществена услуга”, обясни Михалевски.

Законът за устройство на територията също ще търпи промени, с които ще се прецизират и някои категории строежи.
Михалевски потвърди, че се обсъжда детските надбавки да станат по 50 лв. на месец и да отпаднат подоходните критерии.

Той коментира още и информацията, че се очаква до есента да има нов ляв политически проект на президента от 2002 до 2012 г. Георги Първанов и бившата депутатка от левицата Татяна Дончева, които смятат да сформират движение, в което щели да поканят да се присъединят и част от депутатите от "Коалиция за България".

„Тази формация на Първанов и Дончева не лежи на реална основа и действия. Аз нямам информация”, заяви Михалевски.

„БСП няма да прави планове за несъществуващи проекти”. Така отговори той на въпроса какви стъпки ще предприеме левицата, ако все пак наистина се появи нова формация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase