Снимка: архив, Булфото
fallback

Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов коментира, че не вижда възможност в скоро време здравната вноска да се покачи от 8 на 9%, тъй като доходите на хората няма да се увеличат.

След среща със здравната министърка Таня Андреева той каза, че увеличаването на вноската може да доведе до по-ниска събираемост, тъй като много хора биха се отказали да плащат.

Само преди три дни Андреева се обяви за скок на здравната вноска, но с уточнението, че сега точно не е времето това да стане факт.

Oще по темата
"Крайно време е да се види структурата на здравнонеосигурените хора - кои са в България, кои могат да бъдат покрити от социален фонд, кои могат да плащат, но не го правят, и за последните да има санкции", настоя днес синдикалистът.

Кокалов добави, че министър Андреева е изразила становището си за изработването на Национална здравна карта по различни индикатори - демографски показатели, заболеваемост, наличен леглови фонд и др.

Не е била обсъждана обаче темата за закриването на болници.

"Обсъждахме възможности за регулиране на ситуацията по отношение на лекарствата за онкологични заболявания, за болниците за рехабилитация, за средствата в Националната здравноосигурителна каса, които няма да може да бъдат повишени, за допълващото здравеопазване чрез частните фондове и др.", каза още Кокалов.

Той обяви, че се очаква следващата седмица да се свика Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването.

"Именно в съвета е мястото за разговорите за доходите на лекари и медицински сестри", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

borho

преди 11 години

КЪМ УПРАВНИЦИТЕ : ЕЙ, МУТРИТЕ - ПАК РАБОТИТЕ ЗА КАРТЕЛА,А ??? КОЙ ВИ ПЛАЩА БЕ ???

15

Мимоза

преди 11 години

Е, и като си плащам чинно здравните осигуровки от първия ден, та до днес без прекъсване, какво от това?! Отивам на зъболекар, всичко си платих като поп! Отидох на АГ специалист, той пък не работел с "Касата", всичко си платих! Наложи ми се да направя мамография и нея платих, защото беше свършил лимита!!! Та като редовно се осигурявам за всичко, на реалният си доход, КАКВО ОТ ТОВА?! Та питам аз, ЗАЩО СЕ ОСИГУРЯВАМ ИЗОБЩО?!

14

Анонимен

преди 11 години

Ние с жената живеем в чужбина от много години. Въпреки че не сме задължени си плащаме здравните осигуровки в България за 6 или повече мвесеца напред. За да сме осигурени като идваме в БГ за отпуската. Жената беше в БГ през юни, отишла на зъболекар и се оказа че е сме със спрени права защото не сме подали някаква молба (наскоро измислена) въпреки че сме платили за още 3 месеца напред. Какъв е смисела да плащаш на *** държава?

fallback