Министър Вигенин. Снимка: БТА

Външният министър Кристиан Вигенин обяви, че посланици с доказана принадлежност към Държавна сигурност няма да бъдат предлагани и назначавани зад граница.

"Приемам позицията на президента, нямаме различие по този въпрос", коментира той пред журналисти в парламента.

По думите му е въпрос на преценка кой от тях ще може да бъде използван на различни позиции в рамките на министерството за реализиране на целите и задачите на МВнР.

Вигенин се зарече, че във ведомството му политическите назначения ще бъдат сведени до минимум.

Още по темата

"Ако такива назначения се правят, понякога има такава нужда, тези хора ще отговарят изцяло на изискванията на закона. Става дума за хора със значителна тежест в обществения и политически живот на страната, които трябва да имат и нужните качества", поясни все пак министърът.

Той допълни, че указът за назначаването на служебния премиер Марин Райков за посланик в Рим все още не е издаден, но агреманите му са получени.

"Ще бъдат придвижени и предполагам, че в рамките на следващата седмица указите ще бъдат подписани от президента и посланиците ще могат да заминат в сроковете", заяви той.

На въпрос за назначаването на посланици с решение на служебния кабинет, Вигенин заяви: "Назначенията ще бъдат направени така, както е решило предишното правителство и така както е преценил президентът. Ще прегледам тези назначения. Не мога да кажа, че всички от тях са безспорни. Прецених, че макар и да е спорен начинът, по който беше взето това решение, то е отговорност на действащото тогава правителството и действащия президент", категоричен бе той.

Вигенин сподели още, че има ключови посолства, в които няма посланици повече от две, даже три години и даде за пример чешката столица Прага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase