Кристиян Вигенин. Снимка: БТА

Като държава, поддържаща ценностите на демокрацията, призоваваме всички обществени и политически сили да положат усилия за възможно най-скорошно възстановяване на спокойствието и стабилността в Египет. Това се казва в позиция на външния министър Кристиан Вигенин по повод събитията в тази страна.

България следи с внимание и безпокойство последните събития в Египет, заявява външният ни министър, след като снощи армията свали президента Мохамед Морси и суспендира конституцията.

Острата поляризация в египетското общество доведе до опасно подкопаване на обществения ред и политическата стабилност, се посочва в позицията на Вигенин, цитиран от пресцентъра на МВнР.

Още по темата

„Осъждаме насилието и изказваме съболезнования на близките на загиналите при сблъсъците. Призоваваме страните към благоразумие, сдържаност и отговорност пред бъдещето на Египет. Надяваме се в този критичен за страната период социалният мир да бъде съхранен и да не се допусне отстъпление от вече постигнатото в рамките на демократичния преход“, се казва в позицията на българския външен министър.

Изразява се очакване във възможно най-кратки срокове в Египет да бъде възстановен нормалният политически процес, основаващ се на демократичните принципи на една правова държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase