Дейвид Лидингтън. Снимка: БТА

Великобритания ще премахне ограниченията за пребиваване на българите в страната от 1 януари 2014 г. в съответствие с европейското законодателство. Това стана ясно след срещата на външния министър Кристиан Вигенин с британския министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън. Двамата са обсъдили въпроса за отпадането на 7-годишния ограничителен период за български граждани да работят в страни-членки на ЕС. Великобритания е една от страните, които наложиха такова ограничение при присъединяването на страната ни към ЕС през 2007 г.

Британският министър Лидингтън на практика се дистанцира от публикациите в британските средства за масова информация срещу българите, като подчерта, че медиите на острова се независими.

Българите, които идват във Великобритания законно, за да учат, работят, плащат данъци, допринасят за обществото, са добре дошли, заяви Лидингтън.

Великобритания няма да налага дискриминационни мерки на пазара на труда за български граждани след 2014 г., обяви още той.

Той посочи, че британското правителство въвежда програма за реформа на цялата си социална система, но изтъкна, че каквито и реформи да въведат за социална закрила на граждани от ЕС, те ще бъдат на недискриминационна основа за гражданите на всяка страна-членка.

Още по темата

Двамата министри са коментирали и настоящата ситуация в България. Дейвид Лидингтън посочи, че Великобритания продължава да оказва силна подкрепа на България за засилване на антикорупционните мерки и в сътрудничеството в борбата с организираната престъпност.

В отговор на въпрос Кристиан Вигенин каза, че решението на този етап военното крило на Хизбула да не бъде включено в списъка с терористични организации на ЕС е било взето поради липсата на съгласие в рамките на работната група, която разглежда въпроса.

Той отбеляза, че липсата на съгласие не е резултат от позицията на България. България е готова да се присъедини към консенсуса, който се формира в рамките на работната група, други страни бяха категорично против на този етап да има такова включване, посочи министърът. Вигенин добави, че България работи добре и има добри партньорски отношения с Великобритания както по отношение на разследването на атентата в Бургас, така и по отношение на позициите, които страната ни заема.

Дейвид Лидингтън потвърди, че има страни в ЕС, които не желаят да се продължи с предложението за включване на военното крило на Хизбула в списъка на терористични организации. "Правителството на Великобритания ясно каза, че имаше терористичен акт в България, извършен срещу граждани. Доказателствата сочат съпричастност на Хизбула в това. Смятаме, че ЕС не може да остане безразличен към този вид терористично предизвикателство в неговите граници и ако ЕС не реагира, това може да постави гражданите на Съюза в риск в бъдеще. Затова смятаме, че е важно да се вземат адекватни мерки", каза министър Лидингтън.

Сътрудничеството в ЕС, възможностите за разширяване на икономическите връзки между България и Великобритания, за привличане на британски инвестиции и за разширяване на дейността на британски компании у нас са били обсъдени на срещата, посочи още министър Вигенин.

Министър Лидингтън отбеляза, че страните могат да се учат от опита си в търговската дипломация, за да се насърчават търговските отношения и инвестициите.

Въпросът за политиката на съседство на ЕС също е бил обсъден от двамата министри. По думите на Дейвид Лидингтън в това отношение България е експерт - тя е страна, която в географско и историческо отношение има визия за това какво се случва в бивша Югославия и източните партньори на ЕС.

Коментари Напиши коментар

69

Анонимен

преди 7 години

До 78
Умните нямат нужда да избиват комплекси по форумите. Умните се интересуват от много други неща и трупането на пари не им е основен приоритет. Умните знаят как да си го направят готино кадето и да са ситуирани.
Ти явно не си от тях.

68

От Сидни Австралия

преди 7 години

$2500 зимат най изпадналите бараби като тебе. БУАХАХХА
Само роб с робско мислене може да говори за МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА, та било и тя $2570
Там е разликата, успелите хора НЕ питат колко е МИНИМАЛНАТА заплата а питат колко е максималната. За умните SKY IS THE LIMIT
Тая година приключих успешно по всички ACN които държа събмитнах BAS репортите в ATO с AUSKey-а и бизнесите ми е успешна година. Не съжалявам че си изтеглих всички капитали от опосканата Европа. Оставям ви я на вас земете я

67

От Сидни Австралия

преди 7 години

Въпрос:
ЗАЩО да бъда милионер в UK след като мога да съм в Оз?
КЪДЕ е разликата?
В КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ. По добре богат в Сидни от колкото в Лондон защото разликата е в К-А-Ч-Е-С-Т-В-О-Т-О НА ЖИВОТА.
ПАРИТЕ ГУБЯТ СМИСЪЛА когато говорим за КАЧЕСТВО на живота. Да си харчиш парите в рай като този ето това е смисъла на живота, това е целта на парите, не просто да ги притежаваш!!!!!
Ако 22 години не си го усетил това в UK няма да го разбереш. Навивай крачоли там ти е мястото.