Снимка: архив, Булфото
fallback

Здравният министър Таня Андреева се присъедини към исканията на съсловни и пациентски организации за оставката на директора на НЗОК Пламен Цеков. Андреева заяви това от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на Мая Манолова от БСП относно състоянието на бюджета на НЗОК.

Според министъра сме свидетели на непрозрачност в работата на НЗОК, липсва и нормален диалог между институциите – Министерство на здравеопазването, НЗОК и Народно събрание. По думите й има преразход със 17 млн. лв. в изразходваните средства от Здравната каса за лекарства и с 15 млн. лв. за болнична помощ.

Oще по темата

Министърът обясни, че нееднократно е настоявала за информация за финансовото състояние на НЗОК и по-конкретно дали ще се изплати изработената от болниците дейност, както и каква част от средствата, предвидени за лекарства за онкологични заболявания, са изразходвани. На запитванията Андреева е получила отговор, че и по двете пера има преразход на средства, но информацията не е била пълна, а управителят Пламен Цеков  отказал да даде повече данни.

Самият Цеков коментира искането за оставката му с думите, че министърът на здравеопазването изпълнява политическа поръчка на „БСП, управляващото мнозинство, Тройната коалиция“.
"Последните една-две седмици виждаме тенденция за всички проблеми в здравната система да бъда обвиняван аз, което е твърде несериозно. Това е начин да се отвлече вниманието от истинските проблеми, защото Касата в момента се намира в най-стабилното си състояние от години наред”, заяви Цеков пред „Фокус“.

По-рано от Българския лекарски съюз съобщиха, че Управителният съвет на организацията е взел решение докато д-р Пламен Цеков е управител на Националната здравноосигурителна каса, да не преговаря за следващия Национален рамков договор.

От БЛС посочват, че през последните дни в централата на организацията са постъпили десетки писма от болнични мениджъри, които сигнализират за закъснели плащания от страна на НЗОК. При тази обстановка преговорите са безсмислени и обречени на неуспех поради стила и метода на работа на управителя, е позицията на БЛС, която е била представена и пред депутатите от Комисията по здравеопазване към Народното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 11 години

всички гинеколози са с разширени ноззздри

21

нов

преди 11 години

До мнениеТи да не си върл *** ?какво бюдветноздравеопазване те гони,ти в 19 век ли си още?Господи какви *** има.

20

megi 55

преди 11 години

И НИЕ ВИ ИСКАМЕ ОСТАВКАТА Г-ЖА АНДРЕЕВА!НЕЗАБАВНО! КАТО МЕДИЦИНСКИ РАБОТНИК ВИ КАЗВАМ,ЧЕ ОТ ДЕЙСТВИЯТА ВИ ДО ТУК ВИДЯХ ПРИНЦИПА ВИ НА РАБОТА.А ТОЙ Е: "УВОЛНЕНИЯ ПО КАЗЪЛ,РЕКЪЛ ЧУЛ! КОЛКОТО ПО БЪРЗО СЕ МАХНЕТЕ ТОЛКОВА ПО МАЛКО ПОРАЗИИ ЩЕ НАПРАВИТЕ! МИМИ ВИТКОВА ИЗМИСЛИ ТАЗИ ТОЛКОВА ЗЛЕ РАБОТЕЩА ЗДРАВНА РЕФОРМА ,КОЯТО ВЛЕЗЕ В СИЛА 2000Г.И СЪСИПА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ.НЯМА ДА СТЕ ВИЕ ТАЗИ,КОЯТО ЩЕ Я ОПРАВИ!ВИЕ КАКТО И ВСИЧКИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО САМО НАЗНАЧАВАТЕ СВОИ ХОРА,ТОВА Е ИСТИНАТА!

fallback