Кристиан Вигенин. Снимка: БТА

    България не е ревизирала своята позиция за атентата в Бургас, умери външният министър Кристиан Вигенин.

Днес ексвътрешният министър Цветан Цветанов в крайна сметка не зададе заявения си въпрос към Вигенин, в който се искаха подробности относно позицията на Министерството на външните работи за участието на представители на
"Хизбула" в терористичния акт, извършен през миналата година в Бургас. 

Още докато беше министър Цветанов заяви, че има обосновано предположение, че Хизбула седи зад атентата.
Благодарение на усилия, които положих, България има много по-координирана с всички институция позиция, която беше представена на работна група на ЕС, която се занимава с този въпрос. Тя беше създадена по инициатива на Великобритания, поясни Вигенин.

Външният министър допълни, че благодарение на усилията си и останалите страни от групата са предоставили правна помощ на България по случая. Тази помощ, стана ясно от думите на Вигенин, се е бавела.

Той не коментира в детайли излязлата информация, че България е намирала нови доказателства за участие на Хизбула в атентата, но на практика и не отрече твърденията на чужди медии.

Вчера се появиха публикации, че разследващите са открили, че човек на Хизбула е собственик на принтера, използван за направата на фалшиви документи, спомогнали за атентата на 18 юли 2012 г. в Бургас.

Не мога да говоря по детайлите, но в тази правна помощ очевидно се съдържат и допълнителни информации, които бяха представени. Прокуратурата е тази, която се занимава с тези въпроси. Тази информация не е и не може да стане публична, заяви Вигенин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase