Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката. Депутатите гласуваха абсолютно единодушно – 104 от 104 казаха „да“ на законопроекта на Явор Куюмджиев от БСП и група народни представители. Делян Добрев от ГЕРБ също беше внесъл такъв законопроект, но той беше отхвърлен. 

Промените в законопроекта предвиждат да отпадне от цената за пренос добавките за зелена и кафява енергия. Това беше въведено от предишното мнозинство, според вносителя Явор Куюмджиев включването на тези добавки към такса пренос е била груба грешка на ГЕРБ. Такса пренос ще се поема вече от производителите.

Втората мярка предвижда да отпадне задължението на НЕК да изкупува електроенергия от всички производители и да се дава възможност са се изкупува от най-евтините енерегийни източници, обясни Куюмджиев.

Това са наистина кризисни мерки, за да спасим системата. С този законопроект ние ще отпушим износа, за да влязат свежи пари в системата. В момента пари няма, заяви от парламентарната трибуна по време на обсъждането енергийният министър Драгомир Стойнев.

От днес ще започне огромен натиск върху вас законопроектът да бъде променян. Тук не става въпрос за 1-2-3 милиона, става въпрос за стотици милиони. Мислете първо за хората, предупреди още министърът.  Много е трудно да обясня защо двата ядрени блока едва работят, защо тази енергия не се изкупува приоритетно. Отсега нататък този модел ще се промени и това е целта на този законопроект, заяви още министърът. 

Сега е моментът да върнем българската енергетика на българския народ. Само така можем да повярваме, че имаме достоен парламент и правителство, което мисли за него, завърши Стойнев.

Според червения депутат Явор Куюмджиев новият състав на ДКЕВР трябва да се превърне в истински независим регулатор, който да защитава интересите на потребителите и производителите. Промените предвиждат ДКЕВР да може да използва нов метод за ценообразуване, при който да се отчитат само реално извършените разходи за електроенергията.

Енергийният системен оператор (ЕСО) ще може да спира онези производства, които могат да дебалансират системата при възникване на опасност от дебалансиране. Куюмджиев се върна и на темата за направеното от бившите управляващи. По негови думи по време на управлението на ГЕРБ много хора са енергийно бедни.
С прилагането на тези мерки голяма част от тези българи ще могат да получат достъп до електроенергия, заяви Куюмджиев.

Той призова да се направи всичко възможно да се върне доверието към енергетиката и институциите.
Днес е точно един месец, откакто се заклехме, и се занимаваме само с енергетика, заяви Явор Куюмджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase