Росен Плевнелиев и Марин Райков Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев даде висока оценка за работата на служебното правителство на Марин Райков, което той назначи на 13 март.

Свършеното от това правителство за пореден път доказа, че служебните кабинети са тези, които в криза са задавали правилната посока на страната. В тежката ситуация то пое нелеката задача да възстанови социалния диалог и се справи с двете най-важни задачи – да внесе спокойствие и  да организира честни избори, похвали държавният глава работата на Марин Райков.

Според Плевнелиев организацията на изборите е била на ниво, въпреки че първата политическа сила ГЕРБ поиска касиране на вота заради нарушения на законодателство в деня за размисъл.

Кабинетът на Райков работеше открито и демократично, надявам се този начин на работа да продължи, защото само така можем да отворим вратите на институциите за гражданите, това е и правилната посока за възстановяването на доверието между политиците и хората, каза още Плевнелиев. 

Той отбеляза, че служебното правителство е предприело важни мерки поредица наболели проблеми и благодарение на компетентността и мотивацията си е постигнало много.

Държавният глава определи като едно от най-смелите решения на служебното правителство решението, с което се преразпределят държавните пари. Преди това 54 на сто от държавния ресурс беше в една банка, но служебното правителство реши държавните дружества, т.е. дружества, в които държавата има поне 50% участие, не могат да държат повече от 25% от нетните си средства в една банка.

Плевнелиев не си спести похвалите и за действията на кабинета за подпомагане на най-бедните и припомни, че бяха насочени допълнително пари за тях. Безработицата спадна с 1,6 на сто по време на мандата на служебното правителство, доверието на световните пазари и инвеститори се увеличи, пожелавам си тази тенденция да продължи, каза Плевнелиев. 

„Служебното правителство стартира в дни на масови протести, невиждани от 15 години, с предпоставки дори за ескалация на напрежението, но то успокои държавата, гарантира плавен преход към избори и си тръгна с достойнство и високо вдигната глава. Не допусна сериозни грешки и даде пример за приемственост, това е може би единственото правителство без никакво напрежение между министрите”, констатира президентът.

Плевнелиев нарече служебните министри ”достойни българи”, защото са поели отговорност, когото никой друг не е искал. Имахме работливо и почтено правителство. Марине, благодаря, заключи той.

От своя страна Райков също отчете свършеното от правителството му и коментира, че не е имал 100 дни толеранс, целият период на управлението му беше 78 дни.

Ако е вярно, че животът на едно правителство се измерва със скоростта, с която то си създава врагове, ние още от първия ден наследихме враговете на своите предшественици, но не наследихме подкрепата, заяви Марин Райков

Ние не бяхме правителство на нито една политическа сила, на нито една икономическа олигархия, на една или друга банкова групировка, ние бяхме отбор A на България в този тежък момент от 78 дни въпреки натиска, ние приехме правилата за управление на държавните пари, коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase