Пламен Орешарски и Марин Райков Снимка: БТА

Новоизбраният премиер Пламен Орешарски прие символично властта от служебния министър-председател Марин Райков. Официалната церемония в Гранитна зала на Министерския съвет беше предшествана от кратка среща, на която стана ясно, че Райков е запознал наследника си в резюме с „открити въпроси”.

Освен взаимни благодарности, двамата отправиха благодарности и към екипите си. Райков – за безсънните нощи и искреното усилие да се постигне резултат в момент, в който хората бяха на улицата, а Орешарски - за проявената смелост.

Служебният премиер заяви, че оставя България „в малко по-добро състояние”, отколкото я е заварил. Той даде и конкретни цифри за това – бюджетният дефицит е намалял с 446 млн. лева, а фискалният резерв е увеличен с 1 534 000 000 лева.

Райков пожела на приемника си успех и по-голям кредит на доверие и обществена толерантност от този, който е имал, когато пое управлението. Служебният премиер призова за „минимална приемственост” и изтъкна, че страната има нужда от постъпателна политика в социалната и икономическата сфера и в областта на външната политика.

Първият атестат за държавничество е отказът от реваншизъм и отказът от постоянни революции. Ако България има нужда от една революция днес, това е да преустановим практиката на перманентните революции, беше категоричен той.

Премиерът Пламен Орешарски обеща да се ръководи от интересите на хората и да работи за хората. В период на криза всеки трябва да дава от себе си каквото може, пък да става каквото ще – така той отговори на въпроси, които му задавали приятели какъв трябва да бъде човек, за да поиска да е премиер в тази ситуация.

Орешарски се надява в края на мандата да съобщи още по-добри цифри от тези на Райков и като задача минимум българите да имат повече надежда, че "пътят е прав".

"Сигурно няма да успеем да станем богати, проспериращи, но задачата, която трябва да стои като минимум, е в края на мандата всички български граждани вече да имат много повече надежди и по-голяма увереност, че пътят е прав и че могат да разчитат на своята предприемчивост, и че работейки за собственото си благоденствие, ще допринасят и за благоденствието на цялото ни общество“, каза той.

Орешарски декларира откритост на новия кабинет към медиите. Новият премиер поиска седмица-две толеранс преди първите пресконференции на министрите, на които те да съобщят най-неотложните действия, които ще предприемат.
 

Коментари Напиши коментар

117

Невинен съм, ще го докажа, отсече Цветанов. Това е ясно, но срещу колко ще го докажеш? Шест апартамента може и да спасят шестака. Ама- надали! Боко е следващия!

116

smehurko:)))))))))))

преди 8 години

е в края на мандата всички български граждани вече да имат много повече надежди :)))))))))))Ние ще крадем а Народа да се надява за подобри времена:)))))))))))))))))) Това есе разчита в посланието на Орешарски:) Е изводите сами си направете..............

115

ля ля

преди 8 години

чета такива абсурдни изказвания от премиера бъдещ че направо не знам как ще го гледам още години напред - "пък да ставало каквото ще"!проблема си е наш че само като опре ножа до кокала само тогава мардите си вдигат задниЦите и отиват да гласуват! сами сме си виновни! пък да става каквото щеабсурдно