Снимка: архив, Булфото

Няма да има сътресения във финансовата система заради новите правила, които прие кабинетът за парите на държавните фирми, увери служебният финансов министър Калин Христов.

Служебното правителство одобри вчера постановлението за управлението на финансите на дружествата и предприятията, които са с над 50% държавно участие. Правилата се отнасят до тези с капитал над 3 млн. лева. Текстовете гласят, че нетната експозиция на възложител към една финансова институция няма да надвишава 25% от паричните средства на възложителя.

Още по темата

Правилата бяха въведени, след като служебният премиер Марин Райков съобщи, че в една банка са съсредоточени 54% от парите на държавата. Тази банка няма да фалира, ако от нея се изтеглят пари, увери и министър-председателят.

Калин Христов напомни, че има шестмесечен период на приспособяване и за двете страни, така че да се гарантира стабилността на финансовата система. Тези шест месеца са гаранция, че не могат да се очакват никакви катаклизми или притеснения от въвеждането на тази регулация. Правилата са направени така, че да се постигнат желаните от тях ефекти, без да има сътресения нито във финансовата система, нито върху работата на тези дружества, заяви финансовият министър.

Той уточни, че правилата се отнасят за дружества с над 3 млн. лева капитал, защото когато парите не са толкова много, „няма смисъл да имаш прекалено много банки“. Това е свързано с допълнителен разход за поддържане на банкови сметки, обясни той. Прагът е бил определен по време на анализи и консултации със заинтересованите страни.

Всяко тримесечие ще има отчет за концентрация на средствата, но за всеки месец в рамките на тримесечието. Финансовият министър заяви, че при публичната консултация е имало само три предложения какво да се подобри в правилата – от Асоциацията на търговските банки, от Фондация „Банки, инвестиции и пари“ и от Асоциацията на индустриалния капитал.

Досега имаше пожелателни правила, оттук нататък правилата са задължителни за всички дружества с над 50% държавно участие. Въвежда се наказание за изпълнителните директори на компании, които не изпълняват тези правила, въвежда се изискване за задължителни търгов с минимум 5 оферти от банки, посочи той. Според Калин Христов принципите постигат общата цел да има диверсификация и намаление на риска, да има прозрачност и да се носи отговорност за изпълнение на тези правила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase