Нели Куцкова. Снимка: Булфото

Няма спор, че всеки очаква качествено и честно правосъдие. Въпросът е с какво участие и с какви мерки може да стане това, обясни съдия Нели Куцкова, член на ССБ - в БТА. Тя участва в дискусия, на която се обсъжда гражданското участие и независимата съдебна власт.

Форумът е продължение на състояла се на 28 февруари дискусия за необходимите структурни промени в съдебната власт, осигуряващи независимостта и отчетността й. Сега се включват неправителствени организации, чиято дейност не е пряко свързана със съдебната власт, но отстояват важни обществени интереси с инструментите на правото, на граждански активисти и общественици.

Участниците във форума дискутират конкретните предизвикателства пред съдийската независимост и значението й за справедливия процес на всеки гражданин, допустимите форми на участие на гражданите в правосъдието и работещите модели, по които то се осъществява полезно.

Според Гражданско движение "Днес" например трябва ясно да се казва какво точно става като процеси в съдебната система. Те се обявиха за структурна реформа. От организацията подкрепят идеята на Съюза на съдиите в България ВСС да бъде разделен на съдийска и прокурорска квота, когато се вземат решения за отделния тип магистрати. За децентрализация на прокуратурата се обявиха от "Днес".

Според Георги Богданов от Национална мрежа за децата има някой закони, които вече не са адекватни. Така например дете, което е преживяло насилие, се налага да бъде разпитвано 7-8 пъти. А след това в съда то попада в неприветливи съдебни зали.

За целта е нужна законова промяна, която да касае правосъдие, свързано с деца, както и да има специализирани състави. Важно е полицейските служители също да са добре подготвени. Да няма политическа и икономическа зависимост в системата и за справедлив дисциплинарен процес се обяви предишният председател на ССБ Мирослава Тодорова.


 

Коментари Напиши коментар

67

честно правосъдие

преди 9 години

До Инспектората на Министерството на ПравосъдиетоЗнаем го вашият номер г-жо Куцкова.Правите процесуални нарушения, вашите хора печелят, а другата страна няма право на защита, защото според практиката на ВКС процесуалните нарушения не водят до недопустимост, а до неправилност на решението, поради което не допускат жалбата до разглеждане.

66

Анонимен

преди 9 години

ТАЗИ ИМА ФИЗИОНОМИЯТА НА СЪЩИНСКИ ДЯВОЛ.ТРЯБВА ПУБЛИЧНО ДА НЕ Я,ПОКАЗВАТ!

65

наблюдател

преди 9 години

По-нагли, по-безочливи и по корумпирани същества от българските съдии, няма! Интересно сега, като Цветанов не е министър, с кой ще се оправдават за посрания си имидж? До такава степен са се оакали, че дори напъните на другарката Силвия Великова, от уж-националното радио, да им изтрие задниците са безпомощни