Мирослав Найденов Снимка: БТА

Земеделският министър в оставка Мирослав Найденов смята, че в Обществения съвет при президента трябва да има представители на земеделския сектор.  След консултативния съвет по зърното днес той отчете, че оставя сектора стабилен. Пшеницата е два пъти повече от необходимото. Състоянието на житните култури е добро, зърненият баланс е осигурен, каза министърът в оставка.

Найденов отчете като най-голяма своя заслуга върнатото качество на продуктите и доверие на българския  потребител, който има на трапезата си вече качествена храна и се похвали с усвояване почти 100% на субсидиите в сектора през последните 2 години. Той посочи, че явно има и грешки, след като хората са на протести на улицата.

"Трябваше да направя администрацията по-работеща и по-близка до земеделските производители, но не ми стигна
времето", призна министърът в оставка.

Според Асоциацията на зърнопроизводителите цялостната оценка за работата на министър Найденов е негативна, защото този диалог е закъснял и липсата му през предишните две години се е отразил зле на бранша.

Зам.-председателят на асоциацията Радослав Христов призова следващите управляващи "да не делят децата си", защото всеки сектор има своя принос. Мариана Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното и на бранша на хлебопроизводителите и сладкарите в България, постави оценка 4,50 на работата на отиващия си министър.
 
По време на заседанието на Консултативния съвет Найденов отчете още, че субсидиите на земеделските производители за единица площ вече са изплатени, като се очаква до края на март парите си да получат и тютюнопроизводителите, а също да започне и изплащането на средствата за качествена продукция в секторите зеленчукопроизводство и овощарство.

Министърът заяви още, че остава като цяло един спокоен и гарантиран сектор „Земеделие”. В сектора са ангажирани пряко около 600 000 души, посочи той, като въпреки кризата това остана единственият отрасъл, който бележи ръст и спомага за намаляване на безработицата. 

На съвета е взето решение да се предложи на президента да бъде запазен основният експертен състав, който води преговорите с ЕК в областта на земеделието по време на управлението на служебното правителство заради важните решения, които Комисията предстои да вземе за бъдещето на Общата селскостопанска политика през юни тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase